A rovat kizárólagos támogatója

Az ABB 200 db elektromos jármű gyorstöltő-állomás szállítására kapott megbízást a Fastned társaságtól Hollandia egész területére. Így 2015-re 50 kilométerenként áll majd rendelkezésre elektromos jármű gyorstöltő szolgáltatás a 16,7 milliós országban.

A Hollandia főútvonalai mentén telepített Fastned töltőállomások mindegyikét többféle multi-standard gyorstöltő egységgel látják el, azaz 50 kilowatt (kW) teljesítményű Terra 52 és Terra 53 típusú modellekkel, amelyek 15-30 perc alatt képesek feltölteni egy-egy járművet. Az első ABB Terra gyorstöltők szállítását 2013 szeptemberében kezdik meg. A napelemes védőtetővel ellátott Fastned töltőállomások építése várhatóan 2015-ben fejeződik be.

Hollandia ez ideig a legnépesebb ország, amely országos kiterjedésű gyorstöltő-hálózatot kiépít ki. A töltőállomások egymástól maximum 50 kilométerre helyezkednek majd el a főútvonalak mentén, és az ABB multi-standard kivitelnek köszönhetően képesek lesznek minden nagyobb európai, ázsiai és USA-beli autógyártó által forgalmazott elektromos jármű feltöltésére. Az ABB nyílt szabványokon alapuló, felhőn keresztüli csatlakozással rendelkező megoldásai lehetővé teszik, hogy a Fastned felhasználóbarát fizetési és hozzáférési szolgáltatásokat biztosítson minden járművezető számára.

„A Fastned az ABB jól ismert, országos elektromos jármű töltőállomás-hálózatok telepítésében és működtetésében szerzett tapasztalatára alapozta döntését” nyilatkozta Ulrich Spiesshofer, a Gyártásautomatizálás és Hajtások Divízióért felelős igazgatótanács tagja. „Az ABB szállítja a töltőket és az iparágon belül legmodernebbnek tartott szoftver megoldásokat a távkarbantartáshoz és diagnosztikához, valamint az előfizetői és fizetési rendszerhez való kapcsolódást biztosító eszközöket.”

Hollandia ABB gyorstöltő állomás tervHollandia ABB gyorstöltő állomás terv

Minden internet kapcsolattal rendelkező ABB gyorstöltő széleskörű csatlakozási lehetőségekkel bír, ideértve a távolról történő beavatkozást, működtetést és karbantartást valamint az intelligens szoftverfrissítést. Az ABB multi-standard kivitelű gyorstöltője mindenféle gyorstöltő-szabvány és protokoll, például a CCS és a CHAdeMo, alkalmazását lehetővé teszi. Ez azért rendkívül fontos, hogy az elkövetkező években gyorsan fejlődő autók és töltőberendezések között fenntartható legyen a kompatibilitás, illetve a Fastned számára lehetővé váljon, hogy megbízható szolgáltatásokkal álljon fogyasztói rendelkezésére és a technológia fejlődésével párhuzamosan frissíthesse rendszereit. „Ez az országos kiterjedésű hálózat megalapozza az elektromos autózás kereskedelmileg fenntartható fejlesztését,” fejtette ki Bart Lubbers, a Fastned egyik alapítója. „Előre látható, micsoda verseny kezdődik az autógyártók között a minél gyorsabb töltés megvalósítása és minél nagyobb kapacitású akkumulátorok gyártása terén.”

elektromos-autó töltési terv Hollandiábanelektromos-autó töltési terv Hollandiában

A holland főútvonalak mentén telepítendő elektromos jármű töltőállomások terve 2011-re vezethető vissza, amikor a Fastned elektromos jármű töltőállomás-hálózat telepítésére vonatkozó engedélykérelemmel fordult az Infrastruktúra Minisztériumhoz. 2011 decemberében a holland kormány nyilvános pályázati kiírást tett közzé a holland főútvonalak mentén telepítendő 245 töltőállomás töltőberendezéseinek telepítésére. A Fastned társaság 201 állomásra vonatkozóan nyert koncessziót.  A Fastned egy holland start-up vállalkozás, amelyet 2011-ben alapított Bart Lubbers és Michiel Langezaal azzal a céllal, hogy országos kiterjedésű töltőállomás-hálózatot hozzanak létre. Üzleti modelljük azon alapul, hogy egy adott ország piacán elsőként megjelenő szereplő számára adott a lehetőség a gyorstöltő-állomások telepítése szempontjából legideálisabb helyszínek kiválasztására, amely alátámasztja egy befektetés minél korábbi elindításának létjogosultságát.

Az ABB a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Ezáltal biztosítja közüzemi szolgáltató és ipari ügyfelei számára, hogy alacsonyabb káros környezeti kibocsátások mellett legyenek képesek termelékenységük növelésére. Az ABB Csoport mintegy 100 országban van jelen és megközelítőleg 145 000 alkalmazottal rendelkezik. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás