A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Hollandiában hamarosan tilos lehet majd túlságosan lapos orrú kutyákat, lógó fülű macskákat és hasonló “dizájner” háziállatokat tartani, reklámanyagokban vagy a közösségi médiában mutogatni. Piet Adema kultúráért, természetért és élelemminőségért felelős miniszter szerint azért van szükség tiltó intézkedésekre, mert mint fogalmazott,

“pokollá tesszük ártatlan állatok életét csak azért, mert azt gondoljuk, hogy szépek vagy cukik.”

A tiltás olyan kutya és macskafajtákra vonatkozna, amelyeket egy külső jegy mentén tenyésztettek, amely külső jegy viszont komoly egészségügyi problémákat okoz az állatoknak. A bulldogok és Cavalier King Charles spánielek orrát például olyan rövidre alakították a tenyésztők, hogy az ilyen kutyáknak sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek légzésproblémáik, és a szembetegségekre is sokkal inkább hajlamosak, mint már kutyafajták. A lógó fülű macskafajtáknak pedig a fül porcainak torzulása okozhat komoly fájdalmat.

Hollandiában már 2014-ben meghozták az első szabályokat az ilyen állatok tenyésztésének tiltására, amelyeket 2019-ben pontosítottak. Azóta például nem lehet olyan kutyát tenyészteni az országban, aminek az orra fele olyan hosszú, mint a koponyája.

Az Euronews szerint újabb szabályokkal viszont a kormány azt is betiltaná, hogy külföldről hozzanak be ilyen állatokat. Ezzel Hollandia menne a legtovább ezen a területen. Norvégiában egy bírósági döntés tavaly kimondta, hogy az angol bulldogok és King Charles spánielek tenyésztése ellentmond az állam állatjóléti szabályozásainak, ezért tilos. Ettől viszont még bárki legálisan importálhat és tarthat fulladozó bulldogokat és hasonló kedvenceket.

A kormány szerint az egészségtelenre tenyésztett háziállatok azért olyan népszerűek, mert a közösségi médiában celebek és influenszerek az ilyen kedvenceikről posztolnak, vagy a cukiságfaktor miatt ilyen állatokkal reklámoznak termékeket. Éppen ezért az új szabályok ezt is megtiltanák-írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás