A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A holland parlamenti képviselők új szabályozást szavaztak meg, ami megtiltja, hogy a kisállat-tulajdonosok és a tenyésztők saját maguk végezzenek háziállataikkal, még akkor is, ha azok idősek vagy betegek.

Hollandiában már egy hatályban lévő törvény előírja, hogy a kutyákat és a macskákat csak állatorvosi engedéllyel rendelkező személy altathatja el, de még nincs érvényben lévő szabályozás például a hörcsögökre, a tengerimalacokra, a nyulakra és más, hasonlóképpen házi kedvencként tartott kisállatokra vonatkozóan.

Az új törvényt az Állatvédők Pártjának (PvdD) parlamenti frakciója dolgozta ki. A párt képviselője, Frank Wassenberg szerint a kisállat-tulajdonosok néha saját maguk ölik meg idős és beteg háziállataikat, mert nem akarják vagy nem tudják az állatorvosi költségeket kifizetni. Előfordul, hogy az állatokat agyonütik, vagy házi készítésű fájdalomcsillapító koktélokat fecskendeznek be nekik – mondta a képviselő, aki szerint ebben leginkább a tenyésztők a bűnösök, akik azért ölik meg az állatokat, mert a színük vagy a nemük nem megfelelő, tehát kevésbé tudják őket hasznosítani.

„Az állatok nem tárgyak, hanem érző lények, kiszolgáltatottak a kegyetlenségnek, mert nem tudják magukat megvédeni. A parlamentben feladatunknak tekintjük, hogy jobb szabályozást dolgozzunk ki az állatok védelme érdekében” – mondta Wassenberg a Dutchnews szerint.

Ha a parlamentben megszavazott szabályozást a szenátus is elfogadja, az új törvény 2024-ben lép életbe. A jogszabály emellett élethosszig tartó háziállat-tartási tilalmat és öt évig terjedő börtönbüntetést vezet be azoknak a személyeknek és tenyésztőknek, akiket súlyos állatkínzásért ítélnek el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás