A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Az október 23–25-i hosszú hétvége lesz az utolsó alkalom idén, hogy hétvégére megnyitják a pesti rakpartot a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt. Az élettel megtelt folyópart elnyerte a budapestiek tetszését, a megkérdezettek több mint fele akár hosszabb távon is el tudná képzelni az autómentes rakpart koncepcióját – adta hírül Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportja.

Mint írják, fél éven át, idén májustól október végéig minden hétvégén a gyalogosoké és kerékpárosoké volt a pesti alsó rakpart. A város közepén elhelyezkedő, páratlan természeti értéket, a Dunát korábban csak kevés helyen közelíthették meg a városlakók akadálytalanul. A Margit-híd és Közraktár utca közötti szakasznak az autómentesítésével egy 3,5 kilométeres sétány jött létre Budapest egyik legszebb helyszínén.

AZ AUTÓMENTESÍTETT RAKPARTOT – A MEDIÁN TÉMÁBAN VÉGZETT KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSA SZERINT – A BUDAPESTIEK TÖBBSÉGE TÁMOGATTA: 73 SZÁZALÉK EGYETÉRTETT AZZAL, HOGY HÉTVÉGEKEN SZÜNTESSÉK MEG A GÉPKOCSIFORGALMAT, DE MÉG A FORGALOM TELJES MEGSZÜNTETÉSÉT IS 59 SZÁZALÉK HELYESELTE.

A rakpart gépjárműforgalom elől lezárása egyébként a forgalmi adatok alapján nem okozott torlódásokat a városban, azonban a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedési feltételein jelentősen javított.

A kezdeményezés nagyon népszerűnek bizonyult a budapestiek körében. A hosszan tartó kijárási korlátozások enyhítésével biztonságosan, a zsúfoltság elkerülésével vehették birtokba a rakpartot gyalogosok, biciklisek, családok, illetve kutyások egyaránt. Számos közösségi és alulról szerveződő program valósult meg a rakpart megnyitott szakaszán, az emberek elkezdték használni a területet; több sport- és családoknak, gyerekeknek szóló esemény, valamint szemétszedési akció is megvalósult idén

– olvasható az index által ismertetett közleményben, amelyben hozzátették: az online közösségi tervezés nyers eredményei is azt mutatják, hogy a városlakók a jövőben zöldebb, autók nélküli, kikapcsolódásra alkalmas rakpartot szeretnének és egyértelműen támogatnák a rakpart gyalogosbarát megújítását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás