A rovat kizárólagos támogatója

Mostanában sokszor halljuk, olvassuk, hogy a pusztító koronavírus járvány levonulása után már semmi nem lesz olyan, mint korábban volt, számos, a változásokat előre jelző szakember mutatott rá arra, hogy az eddigi pazarló és természetpusztító életmódunk nem fenntartható. Környezet, betegségek, vírus és levegőtisztaság.

Ma még a járvány csúcspontja előttünk van, előreláthatólag hosszú elzártságra vagyunk ítélve, ez alatt jó, ha gondolkodunk arról, hogyan kell változnunk, mit kell változtatnunk, mi a kívánatos, vagy éppen szükséges irány.

A járvány miatt a kényszerű, és többünk számára megpróbáltatások idejét éljük világszerte. Ami szembeötlő, hogy lecsendesültek és némileg kihaltak a települések. A kisebb autóforgalom miatti szokatlan csendben a távoli kertekből is ide hallatszik a gyerekzsivaj, vagy az utca másik oldalára átkiabáló szomszédok néhány mondata nálunk is. Néhány napja, a nekem megengedett idősávban városunk egyik főterén, a szabadban találkoztam egyik rokonommal, akivel tartottuk az egy méternél nagyobb távolságot. Furcsa volt látni a korábban nyüzsgő, most csendes környéket, a bevásárlóközpont csak időnként kitáruló ajtaját. Viszont az autóforgalom csökkenése miatt a levegő érezhetően tisztább volt.

A levegő tisztasága, jó minősége a betegségek megelőzése miatt is nagyon fontos. Számos tudományos szakcikkben olvashatunk a levegőszennyezés és a különböző felső légúti, asztmás és allergiás betegségek közötti összefüggésről. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet módszerével 15 hazai városban végeztek vizsgálatot, ami azt mutatta, hogy közel négyezer ember idő előtti haláláért felelős a légszennyezettség. Ha valaki többet akar erről tudni, olvasni, a Levegő Munkacsoport honlapján számtalan adatot talál. Annak idején, még rádiós korunkban Sarkadi Péter kollégámmal éveken keresztül készítettünk riportokat a betegségek és a levegőszennyezés összefüggéséről.

Friss adatok utalnak arra, hogy a koronavírus is gyorsabban terjedhet a szennyezett levegőjű területeken, az Olasz Környezeti Orvostudományi Társaság úgy találta, hogy az észak-olaszországi Pó-völgyben, ahol szennyezett volt a levegő, több volt a fertőzés, amerikai kutatók néhány hete megjelent tanulmánya pedig azt bizonyította, hogy a levegőszennyező részecskékre tapadó koronavírus több órán keresztül is fertőző marad.

Észak-olaszország légszennyezettség műhold ESA

A levegőszennyezés csökkentésére mi, lakosok is sokat tehetünk, környezetbarát közlekedéssel, a zöld területek, a fák óvásával, a szennyező fűtési módok kiváltásával. A tiszta levegő megtartását segíti az avarégés megtiltása, ezzel egyidejűleg a házi, kerti komposztálás szorgalmazása. Egy-egy téli városszéli vagy falusi séta alkalmával bárki láthatja, hogy sok ház kéményéből fekete füst száll fel, a szegényebb háztatások gyakran szeméttel fűtenek, ennek kiváltásában segíteni kell a családokat. Fontos a tömegközlekedés további javítása, az autóforgalom csökkentése, a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, a szükségtelen favágások megtiltása, és ezek csak a legegyszerűbb, elérhető módszerek. Hiszem, hogy a járvány elmúltával mindenki tisztább levegőt szeretne, ezzel a következő járványok kitörésének esélyét is csökkenthetjük, és elmondhatjuk, hogy nem olyan lesz a településünk, mint volt, hanem jobb, élhetőbb.

És a mai receptek:

Húsleves gazdagon: a hús lehet pulykaszárny (szerintem ez a legjobb), csirkeaprólék, csirkeszárny, vagy akár far-hát is, ha levágjuk a zsírosát, pulyka húsos csont, vagy aki jobban szereti sertés vagy marha leveshús is. A gazdagon nálam azt jelenti, hogy nagyon sok zöldséget teszek bele, a sárga és fehérrépán kívül, ami éppen van a kamrában, lehet zeller, karalábé, egy cikk kelkáposzta, néhány fej hagyma egészben, egy-két krumpli, zöldborsó, egy két cikk paprika. Ha sok zöldség van a levesben, jobb lesz az íze, laktatóbb a leves, Végül tehetünk bele grízgaluskát vagy levestésztát, de azt javaslom, hogy külön főzzük meg, mert így hosszabb ideig eláll a leves.

Spenótkrém: még egy étel, amit külföldön tanultam (nincs több), az Egyesült Államokban voltam környezetvédelmi újságíró ösztöndíjjal, és az egyik előadás szünetében teát, pirítóst és egy nagyon finom zöld kencét tálaltak fel. Elárulták a receptet is, a kencét azóta nagy sikerrel kínáltam másoknak is. Szóval: rostos mirelit vagy friss spenótot olajon, só nélkül megfonnyasztunk, megpárolunk, amíg kihűl, néhány fej lila hagymát apró kockára vágunk, és megsózzuk (ezért nem kell a spenótba sót tenni, és a szokásos bors és fokhagyma sem kell). Amig a sóban megpuhul a hagyma, néhány marék sótlan földimogyorót apróra törünk (nekem van hagyományos rézmozsaram, abban könnyű) majd a három összetevőt néhány kanál majonézzel összedolgozunk.

Mangel Gyöngyi greenfo

Home-living, avagy maradj otthon. Gondolatok a karanténban. 1.

Home-cooking, avagy otthoni főzőcske. Gondolatok a karanténban. 2.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás