A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

A minnesotai hatóságok közölték, hogy figyelemmel kísérik az Xcel Energy Monticello atomerőművéből kiszivárgott 400 000 gallon (1514 köbméter) radioaktív víz tisztítását, a vállalat szerint nincs veszély a lakosságra. A szivárgást még novemberben fedezték fel, de csak most hozták nyilvánosságra.Az Xcel Energy gyors intézkedéseket tett, hogy a szivárgást az erőmű területére korlátozza. A szivárgás sem a lakosságra, sem a környezetre nem jelent egészségügyi és biztonsági kockázatot – áll a minneapolisi székhelyű közműszolgáltató közleményében.
Bár az Xcel november végén jelentette a tríciumot (a hidrogén radioaktív izotópját) tartalmazó víz szivárgását az állami és szövetségi hatóságoknak, a szivárgást csütörtökig nem hozták nyilvánosságra. Az állami tisztviselők azt mondták, arra vártak, hogy több információt kapjanak – írja az AP.

Tudtuk, hogy az egyik ellenőrző kútban trícium van jelen, azonban az Xcel még nem azonosította a szivárgás forrását és helyét
– mondta Michael Rafferty, a Minnesota Pollution Control Agency szóvivője. Hozzátette, most, hogy már minden információjuk megvan arról, hol történt a szivárgás, mennyi került a talajvízbe és hogy a szennyezett talajvíz az eredeti helyszínről továbbhaladt, megoszthatják, hogy a szennyezés szerintük nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot.

A vállalat két  napja közölte: a szennyezés két épület között fekvő csőből szivárgott, azóta folyamatosan szivattyúzzák és tisztítják a szennyezett talajvizet. Hozzátették, a szennyezés továbbra is az erőmű területére korlátozódik, és nem került bele a lakosság ivóvízébe.

Bár ez a szivárgás nem jelent veszélyt a lakosságra vagy a környezetre, nagyon komolyan vesszük a helyzetet, és azon dolgozunk, hogy biztonságosan kezeljük
– mondta Chris Clark, az Xcel Energy-Minnesota, North Dakota és South Dakota elnöke a közleményben. Továbbra is gyűjtjük és tisztítjuk az összes, potenciálisan érintett vizet, miközben rendszeresen ellenőrizzük a közelben lévő talajvízforrásokat – tette hozzá.

Az Xcel Energy fontolgatja, hogy föld feletti tárolótartályokat épít a visszanyert szennyezett víz tárolására, és mérlegeli az összegyűjtött trícium és víz kezelésének, újrafelhasználásának vagy végleges ártalmatlanításának lehetőségeit.

Nyitókép: Xcel Energy Monticello atomerőmű. Fotó: Google Street View

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás