A rovat kizárólagos támogatója

Európában egyedülálló módon az osztrák főváros akár önellátó is lehetne friss zöldségekből, amelyeket 1946 óta a város környékén termesztenek. A helyi retek, paradicsom és uborka nemcsak az egészséges étrendnek, de a környezetvédelemnek is fontos eleme.

Az osztrák főváros összterületének 16 százalékát, több mint hatezer hektárnyi földterületet használnak mezőgazdasági művelésre. A városban található földekről évente 900 ezer csomó retket, 18 ezer tonna paradicsomot, 35 millió darab uborkát és 6 millió fej salátát szüretelnek, amelyek egy napon belül a boltok polcaira kerülnek. Így nemcsak a sok értékes tápanyag marad meg bennük a fogyasztásig, de a rövid szállítási útvonal miatt rengeteg szén-dioxidtól is megkímélik a környezetet.

Ráadásul a bécsi kertészek több mint húsz éve nagy gondot fordítanak a környezetkímélő növénytermesztésre. A virágok beporzásához poszméheket használnak, és vegyszerek helyett természetes ellenségeikkel igyekeznek legyőzni a kártevőket. A fóliasátrakat a távhőrendszerből visszavezetett hővel fűtik, és a megfelelő növényfajták kiválasztásával a műtrágyázást is el tudják kerülni.
Bécsben és közvetlen környékén a 15. század óta termesztenek kereskedelmi méretekben zöldséget, ma ezt a tevékenységet – 1946 óta – az LGV-Frischgemüse Szövetkezet végzi, amelynek 119 tagja van. A szövetkezethez burgenlandi és alsó-ausztriai gazdák is csatlakoztak; az LGV 2011-ben összesen 53 ezer tonna zöldséget termesztett 75,2 millió euró értékben.

A sláger a paradicsom és az uborka, ezekből többek között még magyarországi exportra is tudnak termelni. Az LGV egyébként a szezonális zöldségek iránti kereslet 60 százalékát tudja kielégíteni Ausztriában, ahol évről évre egyre több zöldséget fogyasztanak. Míg 1999/2000-ben egy osztrák átlagosan 99,2 kiló paradicsomot, uborkát és répát rágcsált el, addig tíz évvel később már évi 110 kilónyit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek