A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Kikötött a japán Kobe városánál kikötőjében egy japán teherszállító hajó, amiről több mint ezernyolcszáz konténer dőlt bele a Csendes-óceánba, miközben Kínából az Egyesült Államokba hajózott. Minden idők legsúlyosabb ilyen balesete lehet, 60 milliárd (!) forintnyi a kár.

Hajózási szaklapok közlése szerint az eset minden idők legnagyobb veszteségű esete lehet: ennél nagyobb káresemény csak olyan esetben történt, amikor a teherhajó el is süllyedt. A ONE Apus nevű hajóról videófelvétel készült, ahogy behajózik a japán kikötőbe. A felvételen látni, ahogy a kihajózáskor még száz méter magas tornyokba rakott konténerek eldőlve fekszenek a fedélzeten.

A hajót üzemelő japán cég közlése szerint 1816 darab konténer esett a vízbe, amikor a hajó viharba került. Köztük 64 darab, amiben veszélyes szállítmány volt: 54-ben tűzijátékok voltak, nyolcban akkumulátorok, kettőben pedig folyékony etanol. Az eset még november 30-án történt. A legénység egyik tagja pár nappal később osztott meg egy fotót a fedélzetről.

A hajó december 8-án érkezett meg Kobe kikötőjébe. Az első vizsgálatok szerint a fedélzeten maradt konténerek közül is több ezer sérült meg, és a kár nagysága elérheti akár a kétszázmillió dollárt (58,5 milliárd forint) – közölte a TheLoadstar című brit logisztikai szaklap. Via 24.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek