A rovat kizárólagos támogatója

A német Insolight fejlesztői 34 százalékos hatékonyságot értek el, ami duplája a jelenleg kapható panelek teljesítményének-írta a hvg.hu. Ellesték az űrkutatásból.

Az utóbbi időben egyre inkább úgy tűnik, a hanyatló nyugat ópiumának tartott napelemek egyre jobban teljesítenek. Amellett, hogy meredeken zuhan a rendszerek kiépítésének költsége, a hatékonyságuk is egyre jobb: van, amelyik már felhős időben, sőt, este is képes áramot termelni, a Kínai Műszaki Egyetemen pedig nemrég kifejlesztették az esőelemet. Most egy német startup cég dobott nagyot: olyan napelemet fejlesztettek, ami a jelenleginél kétszer több energiát termel.

A Phys.org beszámolója szerint a Insolight nevű csapat laboratóriumi körülmények között érte el a minden bizonnyal világrekordnak számító 36,4 százalékos hatékonyságot, miközben a jelenleg a piacon kapató rendszerek 18-20 százalékos hatékonysággal dolgoznak. A titok az eszköz kialakításában rejlik.  A csapat ehhez olyan paneleket használt, amit az űrben szokás. Mivel ezeknek az ára igen magas, a költséghatékonyság érdekében a lehető legkevesebb mennyiséget kellett beépíteni az eszközbe. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy csupán néhány négyzetmilliméteres panelekről van szó, ám ez önmagában még nem volna elég a hatékonysághoz. Az Insolight fejlesztői ezért egy vékony műanyag réteg, és az azokon kialakított lencsék segítségével a megfelelő területre koncentrálják a beeső nap sugarait.
 

A rendszert úgy tervezték meg, hogy nap közben folyamatosan figyelje a napsugarak beesési szögét, a szerkezet pedig úgy mozdítsa el a lencséket, hogy egész nap a napsugarak 100 százalékát fel tudják használni. A fejlesztők szerint a rendszert ugyan az átlagosnál többe kerülne telepíteni, ám a nagyobb energiahatékonyság miatt ez a költség hamar megtérülne. A cég a laboratóriumi tesztelések után következő lépésként a szabadban is tesztelni fogja a rendszert, hogy kiderüljön, valóban olyan hatékony-e, mint azt eddig tapasztalták- írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás