Hirdetés

Németországban robbant ki július elején az a hormonbotrány, ami azóta már több európai országon is végigsöpört. Hollandiából ugyanis olyan takarmány érkezett Dániába, Svédországba, Franciaországba és Németország 6 tartományába (Észak-Rajna Westfáliába, Alsó-Szászországba, Schleswig-Holstein-ba, Szászország-Anhalt-ba, Türingiába és Bajorországba) amely NPA-t (Medroxy-Progesteron-Acetat) tartalmaz. A 6 tartományba kb. egy hónap leforgása alatt 1300 szállítmánnyal 8500 tonna hormontartalmú takarmány érkezett, ami ír gyógyszermaradványok felhasználásával készült. Észak-Rajna Westfáliába emiatt már 160 vágóhídat zártak be.
Németország tartományi hatóságai az állami hatóságokkal összefogva megpróbálták felgöngyölíteni az útvonalat, amin a takarmány az országba érkezett és Renate Künast a fogysztóvédelmi miniszterasszony szeretné elérni, hogy az EU agrárminiszteri tanácsában vonják le az ügy konzekvenciáit és készítsenek egy listát, amin az engedélyezett növekedési hormonok szerepelnek és ennek bevezetését 2005-ig tegyék meg, valamint szigorítani kellene az ellenőrzést a takarmányiparban. Nem sokkal a hormonbotrány kirobbanása után a Greenpeace Hamburgban arról tájékoztatott, hogy két nagy üzletlánc a WALMART és a KAUFHOF nem forgalmazza az olasz AIA cég pulykatermékeit túl nagy antibiotikum-tartalmuk miatt.

Mindkét botrány arra világít rá, hogy a hormontartalmú termékek kezelésére, forgalmazására, ellenőrzésére sürgősen megoldást kellene találni. Hogy az EU agrárreformjába fontos helyet kell kapnia a hormonkezelt élelmiszerekkel kapcsolatos rendelkezéseknek, az senkinek nem kérdéses, viszont arról megoszlanak a vélemények, hogy az EU agrárreformját mikor lehet végrehajtani. Vannak ugyanis olyanok, akik úgy gondolják, az EU keleti bővítésével párhuzamosan nem valósítható meg a reform.
2002.07.26.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás