A rovat kizárólagos támogatója

A Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában rendkívül veszélyes anyagot tárolnak, a szétmállott hordókból évek óta folyik a vegyi anyag. A zöldhatóság tehetetlen, az államtitkár szerint nem annyira sürgető a kárelhárítás. A Greenpeace tavaly és az idén is bevizsgáltatta mintáit, de gyökeresen más adatokat kapott, mint a zöldhatóság.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség arról tájékoztatta a Greenpeace-t, hogy a Földművelésügyi Minisztérium felszabadította a Hortobágy határában található romos méregtelepet egykor üzemeltető Chase Corporation Kft.-től lehívott közel 23 millió forintot a telep megtisztítására. Így hamarosan megkezdődhet a halaszthatlan munkálatok egy része: az épület legszélén álló hordók elszállítása, illetve a legkritikusabb állapotú hordók kezelése. A Greenpeace üdvözli a mérgező vegyszerek eltávolításának első lépését.

Hortobágy: miért nem egyeznek a hatóság és a  mérései?

DehirNem jók a Greenpeace által felkért csoport mérései?

A videóban V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős hungarikumügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy további mérésekre van szükség, de a mostani mérések szerint azonnali intézkedést nem kell tenni.

A sajtóban több helyen megjelent, hogy a felügyelőség a Greenpeace-szel szemben nem talált határérték-túllépést. A debreceni Isotoptech Zrt. Vízanalitikai Laboratórium ezért 2015. március 6-án újabb fúrásmintát vett a vízelvezető csatornában ott, ahol a Greenpeace felkérése elvégzett korábbi (február 17-i) vizsgálat a legmagasabb – a határértéket több mint ötszörösen meghaladó – cinkkoncentrációt találta. [KVVM-EÜM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről]  Ezen mérés azt mutatja, hogy a szennyező anyagok kijuthatnak a környezetbe a méregtelepről. A Greenpeace és a hatóság mérési eredményei eltérnek: a különbség abból fakad, hogy milyen mélyről származnak a vizsgált minták.

hortobágyi méregszinthortobágyi méregszintAz eredmények azt mutatják, hogy csak a talaj felső néhány centiméterében mutatható ki határérték-túllépés. A 20 cm-nél mélyebb rétegekben a Hortobágyra jellemző vízzáró agyag található: az onnan vett minták a térségre jellemző értékeket mutatták. A felügyelőséggel való egyeztetés alapján egyértelmű, hogy azért mutat szennyezettséget a Greenpeace mérése, mivel a zöld szervezet mind a területen belül korábban, mind idén februárban a kiszáradt esővíz-elvezető árok felső 5 centiméteréből vett mintát. A hatóság ezzel szemben csupán a 20 centiméternél mélyebb rétegeket vizsgálta. Tehát a felügyelőség mérései eleve ki sem mutathatták az általunk mért felszín közeli szennyezést.

A Greenpeace természetesen nem a hatóságok helyett végzi el ezeket a méréseket, hanem – az ő munkájukat segítve – felhívja a figyelmet a környezet veszélyeztetésére. Célunk, hogy ezen keresztül az illetékesek hatóságokat rávegyük az intézkedésre, a szennyezés megszüntetésére. A mostani eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy szennyezés juthat ki a területről. Ezért továbbra is kérjük a méregtelep mielőbbi teljes felszámolását, részletes felmérést a valós szennyezésről, valamint szükség esetén a kármentesítést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás