A rovat kizárólagos támogatója
„Hol van a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett többmilliárdnyi kukadíj és az FKF dolgozói által megtermelt egyéb bevétel?” – erről érdeklődött közleményében a szemétszállításért (is) felelős fővárosi cég, a Budapesti Közművek NZrt. (BKM).

Hol van a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett több milliárdnyi kukadíj és az FKF dolgozói által megtermelt egyéb bevétel?

Az elmúlt napokban a média egy szűk körében félrevezető, valótlan információk jelentek meg az NHKV Zrt. (Kukaholding) által az FKF részére az elmúlt évek során juttatott finanszírozással kapcsolatban. Ezek kapcsán a Budapesti Közművek a jelen közleményben néhány tényszámot rögzít.

Az FKF Nonprofit Zrt., majd ennek jogutódja, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (ezen belül az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió) az elmúlt öt évben éves bontásban ezekhez a hulladékgazdálkodási bevételekhez jutott:

  • 2017: 30,56 milliárd forint
  • 2018: 30,91 milliárd forint
  • 2019: 28,41 milliárd forint
  • 2020: 27,99 milliárd forint
  • 2021: 26,16 milliárd forint

A táblázatban szereplő bevételek az FKF, kizárólag hulladékgazdálkodással összefüggő, budapesti és 9 agglomerációs településen végzett gyűjtési, szállítási, hulladékkezelési, és ártalmatlanítási tevékenységének teljes közszolgáltatási bevételét tartalmazzák. A kimutatások a Társaság hiteles, auditált nyilvános beszámolóiban megtalálhatóak.

Fentiekből egyértelműen látható, hogy az elmúlt, pénzügyileg lezárt öt éves időszak elejéhez képest mára a tevékenység finanszírozása mintegy 15%-kal csökkent. Az FKF bevételeinek mértékét a Kukaholding szabályozza.

Mindezzel szembeállíthatóan viszont a vizsgált időszakban (2017-2021) a magyarországi kumulált összesített fogyasztói árindex 18,2% (infláció), míg az FKF által beszerzett áruk és szolgáltatások árát meghatározó ipari termelői árindex 31,6% volt. További figyelembe veendő körülmény, hogy a vizsgált időszak (2017-2021) alatt a forint / euró árfolyam alapján a forint 15,9%-ot romlott.

A fentiekből egyértelműen következik, hogy összességében a Kukaholding markáns forrásszűkülést okozott az elmúlt három évben, miközben az ellátandó feladat volumene változatlan maradt. Budapest területe nem lett kisebb. A Társaságunknál dolgozó, a hulladékgazdálkodási tevékenységet ellátó létszám nem csökkent.

Látható tehát, hogy az önkormányzati választásokat követően (2019) az állam évente mintegy 3-5 Mrd Ft-tal kevesebb finanszírozást juttat az FKF-nek.

forrás: korrupcioinfo.hu

Felmerül a kérdés, hogy hol van a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett kukadíj, és az FKF dolgozók által a fővárosi hulladékból megtermelt egyéb (energetikai hasznosítás, zsákértékesítés, haszonanyag-értékesítés, piaci tevékenység) bevétel – írta a BKM közleményében.


A múlt héten a Kukaholding közleményt adott ki, melyben azt írják:

Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a fővárosi cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet.

Azt is közölték, hogy nincs a fővárosi céggel elszámolási vitájuk, az elszámolással kapcsolatban a fővárosi cég, illetve korábban az FKF menedzsmentje további jogszerű finanszírozási igénnyel nem élt.

A szóban forgó vitáról az Index kérdésére Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta:

A vitához elég, ha az egyik fél vitatkozik. Természetesen az igaz, hogy azokat a számlákat, amiket a Kukaholdingnak ki kell fizetni, azt kifizették, az viszont ténykérdés, hogy 2019 vége óta a Kukaholding nem fizeti ki az FKF-nek, illetve jogutódjának a Budapesten beszedett szemétdíj összegét.

A főpolgármester múlt heti sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a pénz (minden 5 forintból 1) visszatartását a Kukaholding is elismeri, csak ezt az ügyet más módon közelítik meg, szerintük ezt nem kell kifizetniük, mert a jogszabályok így szólnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek