A rovat kizárólagos támogatója

Lakóhelyemen változott a hulladékszállítás. Egy új cég kezdte el a szolgáltatást január 1-től. Eddig 17 km-re vitték a szemetünket, ezután minimum 56 km-re viszik majd. A szelektív gyűjtésben is komoly visszalépés történt. Nesze neked, környezetvédelem!

Az eddigi szolgáltató, egy „rohadtmulti”, köszöni szépen, jól van. Leválasztotta az iparihulladék-begyűjtést, ami eddig bevételének 80%-át adta, a kommunális szolgáltatásban kisebbségi tulajdonos lett, és az új cégnek dolgozik alvállalkozóként… Mert így biztos olcsóbb és költséghatékonyabb. Annyira jól megy az új városi cégnek, hogy a mi falunkban már nem is pályázott.  A – versenytárs nélkül – nyertes új közszolgáltatónknak hetekkel ezelőtt lett egy másik város önkormányzata a tulajdonosa: egy másik „rohadtmulti” üzletrészét vette meg. Nem tudni, mennyiért és nem tudni, milyen forrásból. De mostanság, ha egy baráti önkormányzatnak adóssága támad, azt a pártállam gyorsan konszolidálja…

A vevő önkormányzat átvilágíttatta az eddigi céget, és a vizsgálat a társaságot rentábilisan üzemeltethetőnek minősítette „a jelenlegi működési terület és a rezsicsökkentés mellett is”. Ez nagy bravúr, hiszen máshol 30%-os üzemi veszteségek termelődtek tavaly, mert rezsicsökkentés (vagyis bevételkiesés) mellett fizetni kell a lerakási járulékot, az útdíjat, a felügyeleti díjat, a tranzakciós adót, esetleg az uniós törlesztéseket; emellett új engedély kell, új minősítés kell, stb. Nem csodálkoznék, ha évekig (pardon, a rezsicsökkentés feladásáig) kéne pumpálni a közpénzt az önkormányzati rendszerbe…

„Mivel a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása egyelőre nem megoldott, kérjük a szigeteket ideiglenesen ne használják.” – írja a lakosságnak a polgármester. Tehát változatlan szolgáltatási díj mellett csökken a szolgáltatás minősége. És az eddig szelektíven gyűjtött anyagot a vegyes kukába kell tömködni, tehát több ürítésre lesz szükség, vagyis mégis többet kell majd fizetnünk.

Nesze neked, rezsicsökkentés!

Eddig lehetett környezettudatosan létezni, ezután nem lehet. Eddig feldolgozták a palackjainkat, stb., ezután megy majd a szemétlerakóba. Az eddigi szolgáltatónak volt válogatórendszere, az újnak nincs.

Nesze neked, fenntarthatóság!

Aztán mégis megjött az új műszaki megoldás a szelektálásra. A képen egymás mellett látható a régi és az új rendszer. Eddig egy célgép jött, ami egy fuvarral tudta üríteni a korszerű szelektív gyűjtőket, most meg rengeteg színes, gurulós borzalmat tettek ki, amit nem tudom, hogyan és hány fuvarral tudnak majd kiszolgálni.

Nesze neked, technológiaváltás!

És akkor mi még elég jól megúsztuk. Sok olyan település van, ahol a katasztrófavédelemnek kellett kijelölni a szolgáltatót. Olyan település is volt, ahol egy napon jelent meg a kényszerszolgáltató és a frissen államosított régi cég a hulladékért (persze még mindig jobb, mintha nem jött volna egyik sem!).

Egy működő közszolgáltatást vertek szét az államosítással és a rezsicsökkentéssel. Sorra vesznek az önkormányzatok szolgáltató cégeket, amit majd nem fognak tudni üzemeltetni. Még hosszú ideig káosz várható, sokáig kell majd közpénzt ölni egy olyan szolgáltatásba, amelybe eddig nem kellett. Amikor moratóriumot kértem a szolgáltatók számára az új terhek befizetésére, csípőből elutasították, mert képtelenek beismerni, hogy nagyon elszúrták az egészet. Hacsak az nem számít beismerésnek, hogy a beígért Harmadik Rezsicsökkentésben már nem szerepel a hulladékdíj csökkentése. Hacsak az nem, hogy a hírek szerint a kormányfő tovább szalámizza a környezetvédelmet, és a hulladékügy átkerül a fejlesztési minisztériumba. Kérdés, hogy a Simicska-Nyerges-érdekeltségek előszobájaként működő tárcánál jó helyen lesz-e…elemezte Szilágyi László blogjában a szári helyzetet.

SZERKESZTŐSÉGÜNK TOVÁBBRA IS KÍVÁNCSI, HOGY OLVASÓINKNÁL HOGYAN MŰKÖDIK A HÁZHOZ JÖVŐ SZELEKTÍV HULLADÉKOS RENDSZER. VÁRJUK FOTÓJUKAT ÉS BESZÁMOLÓJUKAT.    RÉSZLETEK ITT >>>

Zöld szemmel rovatunkba frissen beküldött vélemény. Hasonlókat várunk.

Kapcsolódó anyagok:

Hulladékos katasztrófahelyzet?

Káosz a hulladékpiacon: nyakukon marad

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek