A rovat kizárólagos támogatója

Elindult a tavaszi szemeszter a Szent István Egyetemen Kollégiumaiban Gödöllőn, ahol az előző évekhez képest hetente 5 – 10 m3-rel kevesebb vegyes hulladék kerül elszállításra és ártalmatlanításra. Ezzel szemben közel 90%-os a részvétel a szelektív hulladékgyűjtésben, amely során Gödöllő kertes övezetéhez hasonlóan a hasznosítható anyagokat (papír, műanyag, fém, kombinált csomagolás) vegyesen gyűjtik a szobákban, majd elhelyezik a hulladékgyűjtő pontokon.

A hallgatók a gyűjtőzsákot a kollégiumok portái melletti gyűjtődobozokból pótolják. A Zöld Híd Régió Kft. a rendszerük más szereplőihez hasonlóan a kollégiumok üzemeltetőjének csak a maradék, anyagában nem hasznosítható hulladék után számláz. Így az előző évektől eltérően a 2013. szeptemberében bevezetett rendszer nemcsak környezetvédelmi szempontból jelentős, hanem megtakarítást is jelent.

2013. májusában A GATE Zöld Klub vezetősége (Póss Anett és Molnár Ábel) kereste meg Hartman Mátyást azzal, hogy mint aki régóta foglalkozik ezzel témával és jól ismeri a szereplőket, segítsen beindítani a szelektív hulladékgyűjtést a kollégiumban. A kezdeményezéshez azonnal csatlakozott Knrács Kitti titkár, valamint tervezett programot Dr. Bujáki Gábor kollégiumi főigazgató és a kollégiumok üzemeltetője is támogatta.
A kollégium zöldítésének története, így ezen belül a hulladékgazdálkodásé is a GATE Zöld Klub megalakulásától kezdődött. Számos próbálkozás volt, felmérésektől kezdve éveken keresztül tartó papírgyűjtésig, vagy a 2003-ban elkészült „Campus Hulladékgazdálkodási Program” tervéig. Tapasztalataikat más felsőoktatási szervezettel megosztották, így számos helyen követték jó példájukat. Sajnos, mindig egy-egy külső tényező, mint például a szolgáltató kivonulása, megszakította a folyamatot. 2010-ben a kollégiumok mellé a város több pontjához hasonlóan hulladékgyűjtő sziget került. Így a megelőzés mellett (pl. tankönyvbörze, fenntarthatósági akciók) újra a hasznosítható anyagok külön gyűjtése is előtérbe került. Mindeközben Gödöllő kertes övezeteiben bevezették a hasznosítható anyagok házhoz menő gyűjtését, amely gyűjtőszigetekkel szemben jóval hatékonyabbnak bizonyult.

2013-ban szakdolgozat tervesként kapcsolódtam a kollégiumi programhoz, amelyre program koordinátorként nemcsak egy feladatnak tekintek, hanem hivatásomnak is. Első körben felmértük a kollégiumon és a campuson található hulladékgyűjtő edények helyét és kihasználtságát. A bejáráson részt a Zöldhíd Régió Kft.-t is, valamint Alexa László egyetemi docens. Itt két kezdeményezés találkozott, hiszen felmerült egy egyetemi szintű szelektív hulladékgyűjtés bevezetése is. Már a kezdeti felmérések is igazolták, hogy az egyetem területén található kukák kihasználtsága nem tökéletes. Voltak félreeső helyek melyeknél indokolatlanul nagy kukákat találtunk, voltak ahol meg nem volt elég az sem, ami kint volt. Felmértük a kollégium szemétgyűjtő helységeiben is a helyzetet. Örömmel láttuk, hogy egy kis változtatás után működő rendszert hozhatunk létre és talán kevesebb kukára lesz szükség a tárolókban.
A terepszemle után nekiállítunk a program népszerűsítésével és a hallgatóság személet váltásának előkészítésével foglalatoskodni. Megterveztük a figyelemfelkeltő plakátokat, egyszerűen és közérthetően jeleztük a különböző hulladékféleségek gyűjtésének módját és helyét. A nyár első hallgatósággal kapcsolatos programjáról sem maradhattunk ki. Részt vehettünk a három kar nyári gólyatáborában. Különböző feladatokkal mutattuk be a gólyák számára az új hulladékgyűjtési rendszert.

gödöllői gólyák zöldítésegödöllői gólyák zöldítése
 

Rendkívül meglepő volt, hogy az ifjú egyetemi polgárok körében a szelektív hulladékgyűjtés nem volt új keletű szó és nagy hajlandóságot mutattak a programban való részvételre. A többi kollégistának a szelektív hulladékgyűjtéssel való megismerkedését először a beköltözéssel kapcsolta össze a Szelektív SzIE csapata. Azaz kész tények elé állítottuk őket. Minden beköltöző pár szóban felvilágosítást kapott erről az új rendszerről, megkapta az első szelektív zsákját és egy kis szórólapot melyen részletesen fel volt tüntetve minden alapvető tudnivaló. A kukákra kikerültek a szelektív és a kommunális feliratok, és ha valakinek a figyelme elsiklott volna a feliratok felett a Zöldhíd Régió Kft. munkatársai a beköltözés idejére már kicserélték a zöld kommunális kukák egy részét sárga színű, a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló edényzetre. Mindeközben a GATE Zöld Klub aktivistái épületenként akciókat szervezetek a program népszerűsítése érdekében. A kapcsolattartásra pedig létrehoztunk Szelektív SZIE néven egy facebook oldalt, amelyhez azonnal több százan csatlakoztak és csatlakoznak továbbra is.

Reméljük programunk továbbra is sikeres lesz és a jó példát követve az egész egyetem városban bevezetésre kerül a szelektív hulladékgyűjtés egy megelőzési programmal összekapcsolva. Így nemcsak néhány önkéntes szervezeti egység, mint a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet tanszékei mutatnak példát a hallgatóságnak és betévedőknek. Az sem utolsó szempont, hogy jelentősen csökkenthető lenne az Egyetem hulladékkezelési költsége is.

Lovas Evelin
Szelektív SzIE program koordinátor,
környezetgazdálkodási agrármérnök hallgató

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás