A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Huszonhat Csongrád és Bács-Kiskun megyei település felhagyott szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja kezdődött el uniós támogatással.

A beruházás célja a hulladék jelentette környezeti veszély csökkentése, és az évtizedekig szeméttelepként működő területek rehabilitációja – mondta Beke S. Tamás, a 2,79 milliárd forint összköltségű beruházás műszaki ellenőre, a munkák egyik helyszínén, a bezárt bordányi hulladéklerakónál tartott tájékoztatón. A tervek szerint a 2012 őszéig tartó projekt során a telepeken gyakran évtizedekig gyűlő szemetet depóniákba rendezik, tömörítik, majd az így kialakított platókra a szivárgást megakadályozó vízzáró-réteg és 40 centiméteres humusztakaró kerül. A füvesített depót a területre hulló csapadékot összegyűjtő övárokkal veszik körbe, és erdősítik – mondta a szakember.

A kivitelező – az AKSD Városgazdálkodási Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft alkotta – AS Szeged Konzorcium 27 szeméttelepen összesen 483 ezer négyzetméteren mintegy 650 ezer köbméter hulladék ártalmatlanítását végzi el.

A bordányi hulladéklerakó mintegy 4,5 hektáros területéről, másfél hektárra hordják össze a korábban 4-4,5 méteres magasságig is tornyosuló szemetet. A depó körül pedig négy monitoring kutat alakítanak ki, ahol folyamatosan tudják ellenőrizni a talajvíz minőségét – tudatta a műszaki ellenőr. A programban érintett két településről – Dócról és Baksról -, ahol a bezárt lerakók Natura 2000-es védelem alá eső területeket érintenek elszállítják az ott található mintegy 60 ezer köbméter hulladékot.

A felhagyott hulladéklerakók tájba illeszkedő rekultivációja lényegesen olcsóbb mint, a szemét elszállítása. Csak a bordányi telepen található 50 ezer köbméter hulladék elhelyezése egy engedéllyel rendelkező lerakóban mintegy 500 millió forintba kerülnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás