A rovat kizárólagos támogatója

Az emberek kíváncsiak többek közt azzal kapcsolatban hogy a különböző féle hulladékokat hová tudnák elvinni, hogy az hasznosuljon, megfelelő ártalamatlanításban részesüljön, vagy minimum csak lerakják valahova és ne nekik kelljen eldobni azt valahol.

A nem veszélyes hulladékok nagy részét bele lehet dobni a háztartási kukába, de például a bútorokkal nem tudom mit lehetne kezdeni. Persze van évenként lomtalanítás, de elég rossz belegondolni, hogy mennyi értékes bútor megy így évről évre a szemétlerakóra, vagy a hulladékégetőbe. Persze a guberálok hasznosítanak valamennyit a kirakott bútorokból, de közel sem az összeset. Az első kérdésem az volna, hogy tud valaki olyan céget mondani, aki használt bútor átvételével foglalkozik és nem csak az antik bútorkkal?
Ugyanilyen megfontolásból érdekelne az is, hogy ruhát hová lehet vinni. És nem csak jó állapotú ruhára gondolok, amit még el lehet adni, hanem olyanra is, ami még használható, de mondjuk el már nem adható.
Érdekelne továbbá, hogy a különböző textil termékekkel mit lehet tenni, ha azok nem ruhák.
Az is, hogy szerves hulladékot le lehet-e valahol adni komposztálásra?

De sajnos nem ez a fő gond. A fő gond a veszélyes hulladékok köre. Sokan telefonálnak, hogy a különböző veszélyes hulladékjaikkal, mit tudnak kezdeni.

Amit az FKF megold: elemek, használt elektronikai és háztartási gépek, használt sütőolaj és zsiradékok, akkumulátor. Ennyi.

Van még a palota Környezetvédelmi Kft. akik kb. az összes fajta, a lokosságnál képződő veszélyes hulladékot átveszik és sokáig őket mondtam én is mindenkinek. De egyszer felhívtam őket és akkor azt közölték velem, hogy ők csak azoktól a kerületi lakosoktól vesznek át veszélyes hulladékot, akik a velük szerződött önkormányzat területén laknak. Ez összesen 9db kerület. A 24-ből!! Kérdeztem, hogy a többi esetben hová irányítsam a lakosokat. Mondták, hogy a kerületi önkormányzatokhoz, mert az ő dolguk a lakosságnál keletkező hulladékok kezelésének a megoldása. XII. kerületi lakos lévén fel is hívtam az itteni illetékest, aki először elirányított a Palotához, majd miután mondtam, hogy ők irányítottak ide, a HuMuSzt-t ajánlotta. Mivel tag vagyok nálatok, mondtam, hogy ti sem tudtok sokkal többet ennél. (Tényleg nem tudtok?) Majd megkérdeztem tőle, hogy akkor ezek szerint nincs megoldva a XII. kerületi lakosságnál keletkező veszélyes hulladékok ártalmatlanítása? Kis gondolkozás után nincs-el válaszolt.
ENNYI!

Most mit kéne tenni? Ezek szerint Budapest 15 db kerületében egyáltalán nincs megoldva a lakosságnál keletkező veszélyes hulladékok elhelyezése és ártalmatlanítása? Ti mit tudtuk erről az egészről? Mi a véleményetek, öteletetek a megoldásra?

Amit tenni fogok az ügyben:
– egyenként felhívom a 15 db kerületet és mindegyik illetékestől megkérdezem, hogy mit tud nekem ajánlani, mint helyi lakosnak
– beszélek a Palotával, hogy miért nincs az összes kerülettel szerződésük. Rajtuk múlt-e vagy az önkormányzatokon. Azt is megkérdem, hogy kik a konkurenseik, akik esetleg más önkormányzatokkal szerződésben állhatnak. Meg azt is, hogy ha arról van szó ők hajlandóak lennének-e az összes önkormányzattal
szerződést kötni: van-e elég kapacitásuk, lehetőségük.
– az eredményekről írok egy cikket, amit többek közt a HuMuSz-nak is megküldök.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás