A rovat kizárólagos támogatója

Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek – közölte az agrárminiszter Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján ma közzétett tájékoztatás szerint a program kidolgozása már megkezdődött, de kormány eddig is mindent megtett a légszennyezés mérséklése érdekében. Nagy István kiemelte többek között a kisméretű légszennyező részecskék (PM10) visszaszorítását célzó ágazatközi programot. Ennek keretében – tette hozzá – 2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

A PM10 legnagyobb része azonban – mint fogalmazott – lakossági fűtésből, kerti hulladékok elégetéséből kerül a levegőbe. Ezeket a szabadban és a háztartási tüzelőberendezésekben egyaránt tilos elégetni. A tárcavezető kiemelte az épületek energiahatékonysági korszerűsítését és a fűtési rendszerek cseréjét támogató pályázatokat, azt írta, 2010 óta több mint 412 ezer háztartás szennyezőanyag-kibocsátása csökkenhetett a kiírásoknak köszönhetően.

A magyarországi légszennyezettségnek ebben a videóban járt utána részletesen a 444.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás