Hirdetés

A globális felmelegedés és ennek okán az enyhe tél minden ízeltlábú kártevőnek kedvezett, többségük nem fagyott ki. A kellemes húsvéti napokban történő kirándulás során Európa szerte, így hazánkban is az „egészségügyi kártevő” kullancsok jelentős méretű területeken lesnek a kirándulókra. Európa szerte 60 millió kiránduló járja az öreg kontinens kullancsveszélyes területeit.

A közönséges kullancs a bokrok, cserjék napfénytől takart levél fonákjáról pottyan-, míg a kutyakullancs a fűszálak végéről mászik áldozatára.

Sajnálatosan egész éven át jelen vannak a kertekben, parkokban, erdőkön és mezőkön a kullancsok, de ilyenkor, április elején nálunk is indul a nagy tavaszi-nyári kullancsinvázió. Április első felében nagy számban a kullancs lárvák és a nimfák lepik el a természetet. Ezek a kullancs egyedfejlődési alakok 1mm-nél kisebb lények, ezért hajas fejbőrben-, vagy a kedvenc kutyánk szőrében észrevétlenül tudnak megbújni, ill. fertőzni. Félnünk nem kell a tavasz parányi vámpírjaitól, mert ismerjük az ellenük való védekezés módozatait.

A húsvéti élő ajándéknyúl is sok családba érkezik. Húsvét hétfőjétől sok ezer kisnyulacska lepi el a falvak, városok kertjeit. Nekünk, mint szülőnek tudnunk kell, hogy a család új szőrmók kedvencét csak lenyírt füvű, bokros-susnyós területtől mentes gondozott kertrészben szabad „legeltetni”. Rendezetlen parkok, kertek, kert részek kullancsoknak adnak búvóhelyet, ahonnan az óvatlan családi kedvencre kerülve okozhat bajt húsvéti nyuszinknak. A természetbeli egészségtudatos magatartásunk része kell, hogy legyen húsvéti nyulunk, és a családunk két- és négylábú tagjainak kullancsok elleni védelme!

A mini kullancsokat április második felétől kiegészítik, azaz a családot teljessé teszik a kifejlett hím és nőstény kullancsok. A május 1-ét már karöltve köszöntik a kullancsok nagy családjának tagjai.

A kirándulók tízparancsolata

1.-A természet veszélyeitől ne rettegjen! Ismerje meg azokat. Védekezzen ellenük és biztonságban dolgozhat, vagy töltheti szabadidejét a természetben.

2.-Kiránduló szezon előtt adassa be magának és gyermekének a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást.

3.-Évszaknak megfelelő öltözetben járja a természetet, 4-5 óránként kullancsriasztó aerosollal fújja le csecsemőjét, és gyakorta tartson kullancs vizitet.

4.-Kutyája hosszú szőrét nyírassa le. Előzze meg a kullancsok támadását azzal, hogy rendszeresen alkalmaz kutyájára kullancsok ellen ható cseppet, nyakörvet.

5.-Ritkán lakott nyaralóját-, vadászházát- és állattartó épületét kora tavasszal védőszemüvegben és maszkban takarítsa.

6.-Gyermekét és kutyáját ne engedje a vadak által gyakorta látogatott helyekre.

7.-Magas füves, susnyós-bozótosban ne táborozzon és legelő állat nyers tejét ne igya!

8.- Kullancscsípés esetére legyen a házi patikájában és hátizsákjában kullancs-eltávolító kanál.

9.-Az eltávolított kullancsot műanyag (pl.: filmes) dobozban, hűtve tárolja, mert egy arra alkalmas laboratóriumban vizsgálatra küldve, belőle a Lyme-kór valamelyik baktériuma kimutatható.

10.-Betegségtünetek jelentkezésekor azonnal forduljon orvosához, állatorvosához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás