Hirdetés

Továbbra is várja a jelentkezőket a tavaly indított hűtőgépcsere-pályázat – tájékoztatta a nol.hu-t az illetékes nemzeti fejlesztési tárca azután, hogy Szabó Zsolt szakállamtitkár egy hete sajtótájékoztatón ennek látszólag ellentmondó nyilatkozatot tett. Megfogalmazása szerint mind a kazán-, mind a hűtőgép-, mind a nyílászárócsere-program első része már lezajlott; ezeket a forráskimerülés miatt felfüggesztették, most az elbírálásuk zajlik.

A tárca tájékoztatása szerint azonban a hűtőgépcsere-pályázat még akár február 15-ig is várja a jelentkezőket, ha addig nem merül ki a keret. Az e célra eredetileg elkülönített 627 millió forintos keretet egyszer 60 millió, majd további 107 millió forinttal megemelték. Az elnyerhető támogatási összeget a kiválasztott hűtőtől-fagyasztótól függően 25-35 ezer forintról 30-40 ezer forintra emelték. Eddig országosan 21 ezer pályázat érkezett be 700 millió forintos támogatási igénnyel. Számításunk szerint tehát mintegy százmillió várhat még lehívásra.

Az 1-4 lakásos társasházaknak szóló nyílászárócsere-pályázat kerete viszont sehol sem merült ki a január 5-re módosított egységes határidő előtt. Mivel ez is térségenként eltérő időpontban indult, a dél-dunántúliak a budapestieknél két héttel rövidebb ideig pályázhattak.

A tárca közlése szerint itt 1,14 milliárd forint támogatási igény futott be. A kazáncsere-pályázat kerete pedig nemhogy napok, de valamennyi térségben órák alatt lemerült. Nem ez az első bizonytalankodás a pályáztatásban. A szeptemberi első kihirdetést követően először a kereteket és a beadási időpontokat bontották térségekre, majd a hűtőcsere célközönségét tágították ki mindenkire. Az első októberi rohamot a pályázatokat kezelő ÉMI szerverei viszont nem bírták, és lefagytak. Így az összes kiírást felfüggesztették, majd egy magánvállalkozó címén a lehetőség novemberben nyílt meg újra.

Azóta a Miniszterelnökség átvette az ÉMI feletti rendelkezési jogot, igaz, a pályázattal kapcsolatos nyilatkozatokat továbbra is az NFM teszi. A március 9-én induló új programok közül nagy érdeklődésre tarthat számot az, amelyre 1946 után, de 2006. december 31-ig kiadott építési engedély alapján épült, táv-, egyedi vagy házközponti fűtéssel ellátott, 5-60 lakásos társasházak tulajdonosai jeletkezhetnek, az akár az 50 százalékot is elérő támogatás reményében – írta a nol.hu.
 

Kapcsolódó anyagok:

22.000 féláras hűtő gazdára vár

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás