Hirdetés
Forrás: 24.hu

Az eddig vizsgált baktériumoknak kb. 30 Celsius fokos hőmérséklet kellett egyes műanyagfélék lebontásához. Egy most azonosított mikrobáknak viszont elegendő a 15 fok is – mely akár áttörést is hozhat a műanyagok újrahasznosításában.

Egy friss tanulmányban a műanyagot alacsony hőmérsékleten fogyasztó mikrobákat mutatnak be – írta a The Guardian. A mikroorganizmusok az Alpok és az Arktisz talajában élnek, és a szakértők szerint segítséget jelenthetnek az újrahasznosításban.  Korábban számos olyan baktériumot és gombát találtak, amelyek le tudják bontani a műanyagot, erre azonban jellemzően csak magas, 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten képesek. Ez azt jelenti, hogy ipari felhasználásuk nem gazdaságos, mert sok hőt igényelne.

A Svájci Szövetségi Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet csapata most olyan élőlényekre bukkant, amelyek képesek 15 Celsius-fokon is dolgozni.

Joel Rüthi és kollégái 19 baktérium- és 15 gombatörzstől gyűjtöttek be mintákat. Az élőlények véletlenül kihelyezett vagy szándékosan elásott műanyagokon nőttek Grönlandon, a Spitzbergákon és Svájcban. A csapat laboratóriumi körülmények között mérte fel, hogy a mikrobák fel tudják-e dolgozni a különböző műanyagtípusokat.

Az eredmények alapján a nem lebomló polietilént egyik törzs sem emésztette meg a kísérlet 126 napja alatt, 11 gomba- és nyolc baktériumtörzs ugyanakkor megbirkózott a lebomló poliészter-poliuretánnal 15 Celsius-fokon. 14 gomba- és három baktériumtörzs számára a polibutilén-adipát –tereftalátból és politejsavból álló keverék sem okozott gondot. A legjobban két, egyelőre nem leírt gombafaj teljesített.

A szakértők egyetlen hőmérsékleti értéken tesztelték az élőlényeket, de úgy gondolják, hogy 4-20 Celsius-fok között képesek lehetnek a bontásra. A következő cél az, hogy megtalálják azokat az enzimeket, amelyek a műanyag emésztéséért felelősek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás