Hirdetés

Az első élményközpontú szakmai konferenciánk az önkéntesség, és az elméleti és gyakorlati természetvédelmi biológia témakörében került megrendezésre.

A rendezvény rendhagyó és különleges volt, mert egyben szakmai színvonalú és ismeretterjesztő előadásokat tartottunk a szokásosnál fiatalabb korosztály számára, akik előadóként szintén kipróbálhatták magukat.

Elsődleges tapasztalataink alapján a középiskolás, és fiatal felnőtt korosztály fogékony és érdeklődő volt, akik nem adtak elő most, azokban már érlelődni kezdett a gondolat, hogy a következő ilyen alkalomra milyen kutatással készüljenek. Mivel az előadók között is volt korukbeli fiatal,  az egymástól tanulás bíztatóan hatott, inspirálni tudták a többi résztvevőt. A fiatalabb előadóknak ez egyfajta megmérettetés is volt, felkészülés és tapasztalatszerzés a későbbi tanulmányokhoz, munkákhoz.

A konferenciával a kézzelfogható gyakorlati szakmai tudások átadásán, és az érdeklődés felkeltésén túl célunk volt a fiatalok kapcsolatépítésének segítése, és a minél szerteágazóbb együttműködési lehetőségek kialakítása különböző szakmai szektorokkal. A meghívott szakemberek különféle civil szervezetektől, több Nemzeti Parktól, sőt, még a Fővárosi Állatkertből is érkeztek. A résztvevők az ország 10 különböző helyéről jöttek hozzánk. 25 résztvevő közül 12 előadó 17 előadását hallgathattunk meg, melyek témája igen szerteágazó volt. Hallhattunk békamentésről, nagyragadozókkal való együttélésről, bagolyköpet-elemzésről, terepi és elméleti módszerekről, adatgyűjtés módszereiről és hasznosságáról is.

A Konferencia megszervezésekor nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy minél fenntarthatóbb legyen az esemény környezetvédelmi szempontból. Amire a leginkább figyeltünk, az a hulladékmentesség volt.

A Konferencián az étkezést igyekeztünk úgy megoldani, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Az alapanyagokat az előadók hozták saját lakóhelyükről, piacokról, kistermelőktől, így került szendehelyi disznó, váci zöldség, tápiósági tejtermék és pénzesgyőri tojás az asztalra. Minden elemózsiát vászontáskában, rekeszben, üvegben és dobozban hoztunk.

Úgy látszik, nem is olyan bonyolult ezt megszervezni.

A résztvevőkkel továbbra is tartjuk a kapcsolatot, különféle programokra, táborokra, túrákra hívjuk őket.

A Konferencia a NKA 201108/02607 pályázat segítségével valósult meg.

Legközelebb Ti is gyertek!

RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás