A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ritka ibériai hiúz tűnt fel Madrid térségében, a veszélyeztetett macskaféle példányai több mint 40 éve nem fordultak elő a spanyol főváros közelében. A Portugáliában fogságban született állatot hét társával együtt engedték szabadon Toledo környékén.

A hím hiúzt Madridtól mindössze 50 kilométerre délre észlelték. A Kentaro névre hallgató állat fogságban született Portugáliában, és hét másik hiúzzal együtt a Toledo környéki hegyekben engedték szabadon 2014 novemberében. Természetvédők szerint azóta mintegy 100 kilométernyi utat tett meg, és átkelt néhány autópályán is. Az utak, amelyeken Kentaro átkelt, szerencsére kerítéssel voltak körbevéve, így nem gázolták el. Addig követte a kerítést, amíg nem talált egy hidat, amelyen aztán átkelhetett. Műholdas nyomkövetővel van ellátva, amely négyóránként ad jelet mozgásáról.

"Nem minden hiúz ilyen kalandvágyó, jobb szeretnek közel maradni a helyhez, ahol születtek" – mondta el a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Ramon Perez de Ayala.

Ibériai hiúz (Fotó: AFP)

Ibériai hiúz

Az ibériai hiúz a világ leginkább veszélyeztetett macskaféléje. A kihalással fenyegetett állatfaj spanyolországi populációja a WWF munkájának köszönhetően 2002 és 2013 között 94-ről 332 példányra nőtt. A szervezet jelenleg azt szeretné elérni, hogy Toledo térségében egy 30-40 példányból álló populáció alakuljon ki 2017-ig.

A hiúzokra a gépjármű-közlekedés jelenti az egyik legnagyobb veszélyt: 2014-ben legalább 21 példányt gázoltak el a spanyol utakon, egy évvel korábban pedig 14-et. A WWF ezért szeretné elérni, hogy a spanyol tartományi kormányzati szervek különleges intézkedésekkel védjék a fajt, így például kerítsék el az autóutakat. További megoldás lehet Ramon Perez de Ayala szerint, ha az utak mellől eltüntetik a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét.

 

Fél évszázada maradt az ibériai hiúznak

Fél évszázada maradt az ibériai hiúznak

A klímaváltozás miatt ötven éven belül kihalhat az ibériai hiúz, a világ egyik legritkább vadmacskája. A növekvő hőmérséklet és a csapadék megváltozása túl gyors hatást fejthet ki az állat életterére és zsákmányállatára, a nyúlra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek