Hirdetés
(X)

Egyre többen alkalmaznak különböző betegségek kezelésére gyógynövényeket, azonban hatásukkal kapcsolatban eltérőek a vélemények. A hagyományos orvosok nem ismerik el ezek terápiás tulajdonságait, ugyanakkor más egészségügyi szakember azon az állásponton van, hogy ezek mellékhatás nélkül javítanak a szervezet állapotán.

Lássuk a tényeket!

Tévhit, hogy a gyógynövényeknek nincs mellékhatásuk és az is, hogy bármilyen formában fogyaszthatók. A fekete nadálytő és a diófa levele toxikus anyagokat tartalmaz, így használatuk csak külsőleg ajánlott. Előbbi alkoholos kivonata ízületi fájdalomra, sportsérülések gyógyítására, zúzódásra, véraláfutásra, utóbbi pedig kéz- és lábizzadásra alkalmazható.

A parlagfűnek szintén nincs tudományosan igazolt gyógyhatása, ennek ellenére jelenleg is több különféle terméket készítenek belőle, holott vizsgálatok igazolják, hogy károsítja a vesét.

Húgyúti fertőzésekre gyakran javasolják a grapefruitmag tartalmú készítményeket, a valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem bizonyítja a hatását. Talán az okozhat némi vigaszt, hogy klinikai tesztek alapján tudjuk, hogy több készítményben egyáltalán nem is volt grapefruitmag. A vigaszra pedig az vethet árnyékot, hogy néhány esetben fertőtlenítő vagy fényérzékenyítő anyaggal helyettesítették azt.

A fogyasztó és potencianövelő szerek esetében sincs jó hírünk: jelenlegi tudásunk szerint nincs olyan növény, amely biztonságos és hatásos potencianövelő lenne, a fogyasztó hatású gyógynövények pedig maximum enyhe víz- és hashajtók.

Amennyiben további cikkeket olvasnál hasonló témában, nézz körül a Filter.hu Egészség rovatában!

Vannak ellenpéldák is!

A máriatövis teaként fogyasztva ugyan nem hatásos (mivel hatóanyagai nem oldódnak vízben), de a növény standardizált kivonatát tartalmazó készítmények bizonyítottan májvédő hatásúak.

A tiszafáról tudjuk, hogy minden része mérgező, azonban kérgének kivonata tumorellenes hatású, melyet emlő- és petefészek-daganat esetén alkalmaznak. A vézna kutya pedig a bőrrákot megelőző állapotra használt gyógyszer alapanyagát adta.

Az orbáncfű kivonat pedig több enyhe depresszió elleni készítmény hatóanyaga, azonban érdemes tudni róla, hogy bizonyos gyógyszerek felszívódását fokozza, így egyidejűleg fogamzásgátló vagy véralvadásgátló gyógyszerekkel körültekintően kell alkalmazni.

A gyógynövények bizonyos esetekben remekül alkalmazhatók, például a ginseng előnyös hatással van az emésztőrendszerre, az immunrendszerre és az idegrendszerre is, azonban minden alkalommal kérje kezelőorvosa tanácsát a megfelelő alkalmazás érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás