A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 1400 delfint mészároltak le vasárnap a Dániához tartozó Feröer-szigeteknél, a Skálafjørðurban – írja az MTI a KVF dán rádióra hivatkozva. Az eset után ismét heves vita alakult ki a hagyománnyal kapcsolatban.

A nem kereskedelmi célú, hanem a helyi élelmiszer-ellátás részét képező cetvadászatot legalább a 10. század óta űzik itt. Évente közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin esik áldozatául a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlásnak. A delfinölés hosszú ideje hatalmas vitákat vált ki, még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja az állatok ilyen mértékű leölését, az egyesület jelenlegi elnöke pedig a szigetek hírnevéért aggódik a delfingyilkosságok kapcsán.

Az egyesület mostani elnöke arról is beszélt, hogy itt az idő, hogy komolyan megtárgyalják, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat. A Sea Shephard környezetvédelmi szervezet egy hosszú videót tett közzé a Facebookon, ezen látható, ahogy férfiak kirángatják az állatokat a partra a vértől vörössé vált vízből. A szervezet szerint ez a legnagyobb csoport tengeri emlős, amelyet valaha egyetlen akció során megöltek a Feröer szigeteken. A videót itt is meg lehet nézni, de az csak erős idegzetűeknek ajánlott.

Az OceanCare tengervédelmi csoportnál úgy vélik, hogy a vadászat értelmetlen, és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. „Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg” – áll a szervezet közleményében. A cetmészárláskor az állatokat hajókkal és csónakokkal hajtják be egy öbölbe, itt leölik őket, majd húsukat szétosztják a résztvevők között.

A feröeri adatok alapján 2020-ban összesen 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint (Lagenorhynchus acutus) ejtettek el.

A mostani eset után petíciót is indítottak a mészárlások megszüntetésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás