Hirdetés
Forrás: kmnp.hu

A január 21-22-én lezajlott szinkronszámlálás során a tavalyinál is több, összesen 557 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban három tradicionális túzok-élőhelyet tartanak számon. Többségük a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, itt 524 példányt találtunk a felmérés napjaiban.
A Csanádi pusztákon 33 túzokot figyeltek meg, ami az idei sikeres szaporulatnak köszönhetően számottevő növekedés a korábbi évekhez képest (a 2020. januári felmérés során 26 példány volt). A 34. madár pont az a fiatal kakas lett volna, amely a téli kóborlása folyamán, a műholdas jeladójának jelzése szerint, most éppen a szomszédos Bánság területére vetődött el. Ez a madár „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE+ program keretében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részprogramjának köszönhetően, 2020. nyarán kapott jeladót.

A harmadik tradicionális élőhely a Kis-Sárrét, az itteni állomány azonban idén is a határon túl, a bihari térségben telel, az ottani számlálás során 40 példányt találtak. Ezek a „határátlépő” túzokok a dürgés idejére mindig visszatérnek a Kis-Sárrétre.

A szinkronszámlálás ezúttal is nemzetközi volt, azaz ugyanabban az időben zajlott Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában. Nálunk az időjárás nagyon kedvezőnek bizonyult, a fagy lehetővé tette, hogy a földutakon is gond nélkül tudjanak közlekedni. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon mintegy 50 ezer hektárnyi területet jártak be a madarászok, melynek során felkeresték a túzokok hagyományos telelőhelyeit. A túzokszinkron során önkéntes természetvédők is segítették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait a számlálásban.

Kapcsolódó anyagok:

Kilencvenhét éve született Dr. Sterbetz István

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás