A rovat kizárólagos támogatója

Az idei nyár legmelegebb hetében, a webkamerával megfigyelt fészek fiókáival egy időben kirepült az utolsó műholdas jeladóval ellátott fiatal parlagi sas is. Az MME és a HELICON LIFE+ program munkatársai idén is megfigyelés alatt tartották az ismert parlagi sas fészkeket, többet közülük éjjel-nappal őriztek és folytatták a fiókák és felnőtt madarak gyűrűzését valamint GPS jeladókkal való felszerelését.

Idén nyáron összesen 99 fiókát sikerült meggyűrűzni, ami a teljes idei szaporulat nagyjából kétharmadának felel meg. A nagyméretű, feltűnő színű karakterekkel ellátott új típusú alumínium gyűrűk segítségével akár több száz méterről is azonosítani lehet őket. A tavalyi adatok alapján mintegy 10 parlagi sast sikerült így megfigyelni Magyarországon és Szlovákiában. Idén további öt fiatal madarat jelöltünk meg Macedóniában, ami a volt Jugoszláv tagköztársaság első parlagi sas jelölésének számít.

Az elmúlt évben megkezdett program folytatásaként 10 idei kelésű és egy mérgezésből felgyógyított parlagi sast GPS alapú nyomkövetővel is felszereltünk. Szerencsére a néhány éve még elérhetetlenül drágának számító eszközök ára folyamatosan csökken. A modern, napelemmel ellátott jeladók akár öt percenként is képesek pár méter pontosságú helymeghatározásra, ami felbecsülhetetlen értékű adatokat szolgáltat a parlagi sasok viselkedéséről. A HELICON programban azonban elsősorban a mérgezések és egyéb bűncselekmények feltárása illetve az áldozatul esett madarakon történő gyors segítségnyújtás a cél. Amennyiben egy jeladós madár mérgezett csaliból táplálkozik, a jeladó által küldött adatok alapján szakértő segítség hamar a helyszínre érhet, és a jogi lépések megtétele is lényegesen könnyebb. A mérgezéseket, lelövéseket és más hasonló bűncselekményeket elkövetők egyre kevésbé érezhetik úgy, hogy tettükre nem derül fény.

A ragadozó madarakkal szemben elkövetett bűncselekmények száma ugyanis nem csökken. A 2011-ben megjelölt négy madárból már csak Panni él, aki a Kárpát-medence nyugati és keleti fele között ingázik, jelenleg a Kis-Kárpátoknál van Szlovákiában. A 2012-ben megjelölt kilenc madárból is csak három van már életben, mindannyian Kelet-Magyarországon.

Rudolfnak a tavasszal mérgezésből felgyógyított kifejlett sasnak nem sikerült a költése, valószínűleg a fiatal párja miatt voltak terméketlenek a tojásaik. Vihra, a szintén mérgezés miatt legyengült, majd májusban szabadon engedett bolgár sas két hónap Tiszántúli nyaralás után a nyáron visszatért Bulgáriába. Mindkét egyed csak a gyorsan érkező segítségnek köszönheti a gyógyulást.

A jeladóval ellátott madarak adatai a szülői territórium elhagyása után felkerülnek a www.satellitetracking.eu weboldalra, ahol folyamatosan követni lehet a mozgásukat.

Képünkön: Napelemes jeladó a főbb elérhetőségekkel (Fotó: Horváth Márton)

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek