A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: kmnp.hu

A tavalyi évhez hasonlóan idén is korán jelentek meg a fokozottan védett volgamenti hérics első virágzó tövei a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen.

Az első virágokat január 9-én észlelték az Igazgatóság munkatársai. Ekkor még csupán egy tövet találtak két virághajtással a Sarkadi-dűlőnél, amelyek a hetek óta tartó enyhe időben kibújtak a talajból. Január harmadik hetére már öt virágzó tő volt jelen Csorváson. Tavaly január 5-én találtak szintén ilyen korai virágzású töveket. Korábbi években február elején jelentek meg a legkorábban virágzó növények. A volgamenti héricsnek a Tatársánci ősgyepen is van egy telepített állománya. Itt idén ugyanakkor kezdett el egy tő két virággal virágozni, mint a csorvási, majd egy héttel később ugyanaz a tő virított négy virággal.

volgamenti hérics a Csorvási löszgyepen kép: Palcsek István Szilárd

Az első virágok szinte a talajfelszínen nyílnak, gyűjtik a nap melegét, hidegben és éjszakára becsukódnak, így kevésbé fagynak el. A korán megjelenő növények igen jól bírják, ha később fagy éri őket vagy esetleg hótakaró alá kerülnek. Később áprilisban, a csúcsvirágzás idején a 20-30 cm-es magasságot is elérik virághajtásaik. A felméréseket az elkövetkező hetekben is folytatják hetente több alkalommal.

A volgamenti hérics hazánkban éri el elterjedési területének nyugati határát, a Csorvási löszgyepen található legnagyobb őshonos állománya Magyarországon.

Nyitókép: Palcsek István Szilárd

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás