A rovat kizárólagos támogatója

Negatív hulladék kibocsátású vízitúrát szervezett április 22-én, a Föld Napján a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A 68 aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de 33 zsáknyi szemét, egy raklap, egy vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát.

Túrakenukkal vágott neki a Tisza-tónak az idei Fold Napján a Békatutaj Egyesület hatvannyolc lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tó felszínén úszó szemetet. Az enyhén áradó folyó miatt a Tisza-tó zsilipjei zárva voltak, így a folyón úszó szemét az elmúlt időszakban nem juthatott be a víztározóra. Az aktivisták így sem maradtak munka nélkül, egyszerre három csapat gyűjtötte a szemetet Poroszló és Tiszafüred térségében.

A vizekről és nádasokból összesen harminchárom zsák szemetet, néhány gumiabroncsot, két vashordót, egy utánfutó hátulját, raklapot, és egy palackpostát gyűjtöttek össze. A program időzítésére a Föld Napja azért is ideális, mert a növényzet ilyenkor még gyér, és a nádasok mélyén rejlő szemét is könnyebben megközelíthető.

A Madárpart Kerékpáros Pihenővel, Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel és a tiszafüredi Horgász Centrummal együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeresebb szezonnyitás felé. Az aktivisták idén először fésülték át Tiszafüred nádasait is. Nem derült ki, hogy az elmúlt hét év szemétszedő munkája, vagy más miatt, de Poroszló környékén alig-alig lehetett szemetet találni, míg Tiszafüred környékén gyorsabban teltek a zsákok. A megtisztított területeken mostanra gyakorlatilag nem lehet már szemetet látni.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület vezetője elmondta: „Nyugati és északi országokban egyáltalán nem helyeznek ki szemeteseket a természetben. Ezek helyett a Nemzeti Parkok bejáratánál mindenhol egy tábla figyelmezteti a látogatót, hogy a magával hozott csomagoló és egyéb anyagok épp ugyanannyi helyet foglalnak hazafelé is, ezért tessék azokat hazavinni. Érdemes lenne megkísérelni tudatformáló kampányokkal Magyarországon is meghonosítani ezt a hozzáállást. Talán már nem is vagyunk ettől olyan nagyon messze.”

Az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület programnaptárában nyolcadik éve szerepel a környezetvédelmi akció. A vízitúrák és egyéb túrák szervezésével foglalkozó szervezet egész nyáron várja a természeti értékekre és mozgásra egyaránt nyitott érdeklődőket. Csatolva küldünk néhány fotót is az eseményről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás