A rovat kizárólagos támogatója

A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 8. alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipolyon. Az Ipolytisztítási akció célja a folyómente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt. Az idei „zsákmány” 110 zsák, vagyis kb. 12 m3 szemét, amit Ipolyvece és Hont között gyűjtöttek össze.

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány első akcióját 2005 nyarán szerveztük meg, a “Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!” – szennyezőforrás felmérési és felszámolási projektünk keretében. Azóta évről-évre megrendezzük az Ipolytisztítást a folyó alsó, Tésa alatti szakaszán, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Ebben az évben, július 3. és 5. között azonban más szakaszon dolgoztunk, a folyó Nógrád megyei, Ipolyvece és Hont közötti szakaszán. Az Ipoly ezen a részen csodálatos adottságokkal rendelkezik: szabályozatlan, kanyargós (meanderező), és olyan vizes élőhelyek kísérik, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Ugyanakkor a felsőbb szakaszok szabályozása, így duzzasztógátak építése miatt Ipolyvece és Hont között a folyó medre mélyül. Az alacsonyabb vízszint miatt a part menti fák bedőlnek az Ipolyba, teljesen elzárva a medret, megfogva és felhalmozva a szemetet. Számos torlasz felett több köbméter szemétsziget halmozódott fel.

Ipoly takarítás 2015 július

Ipoly takarítás 2015 július

 

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?

A folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében is, elsősorban az alsó szakaszon, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel, amelyet jól mutat, hogy több szakaszán a part menti területek a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezik, illetve Natura 2000-es besorolásúak.
Nincsenek pontos információink arra vonatkozóan, hogy szilárd hulladékkal, elsősorban műanyagokkal mennyire szennyezett az Ipoly folyó. Ugyanakkor szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, amely a Dunán, legalábbis bizonyítottan egyes szakaszain kialakult. A folyótisztítási akciókat nem csak a szemét mennyiségének közvetlen csökkentése céljából szervezzük. A sajtón keresztül a tisztítási akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyieknek, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Részben munkánknak köszönhető, hogy egyre több településen szerveznek szemétgyűjtési akciót.

Ipolyparti idill    kép: Juhász Lilla és Králl AttilaA tisztítás menete: a három nap során 6 hajóból álló csapatunk haladt végig a folyó Ipolyvece és Hont közötti szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtöttük össze a szemetet, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadtak” autógumik és hűtőszekrény is. Az összegyűjtött 110 zsáknyi, vagyis kb. 12 m3 szemetet lerakóba szállíttatjuk el. A továbbhaladás érdekében az elzáródásokat néhány helyen megbontottuk, ami a folyó tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez.

Milyen eredményeket hoznak a tisztítási akciók a térségnek?
Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a térségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Ipoly mente iránt.

Alapítványunk az idei akciót teljes mértékben pályázati források nélkül, önerőből, valamint az önkéntesek, támogatók hozzájárulásával valósította meg. Köszönettel tartozunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnak, Hont és Drégelypalánk önkormányzatának, a szlovákiai Ipoly Uniónak, a vámosmikolai Né Pa Kft-nek, Molnár János, ipolyvecei polgármesternek, Oroszlány Péter és felesége, Marika ipolyhídvégi lakosoknak, valamint önkénteseinknek, akik a hőség és a nehéz körülmények ellenére kitartóan és rendkívül hatékonyan dolgoztak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek