Hirdetés
greenfo/MTI

2 új területtel bővül az idén a jelenleg 7 térséget magában foglaló magyarországi natúrparkok hálózata. A címet idén várhatóan a Békés megyei Kőrösök Völgye Natúrpark, és a külső-somogyi térséget felölelő Koppányvölgy Natúrpark kaphatja meg a természetvédelemért is felelős minisztertől.

Folyamatban van a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence természeti, kulturális, építészeti és történelmi értékeinek megőrzését célzó natúrpark-kezdeményezés is. A kilencvenes években indult natúrparkokban "használva védik" a természeti-kulturális értékeket, egymást támogató feladatként tekintenek a természetvédelemre és a vidékfejlesztésre – mondta Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke. Az államilag elismert natúrpark címhez az adott területnek kérelmet kell benyújtani a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Az első magyarországi natúrpark a határon átnyúló, magyar-osztrák kezdeményezésre létrejött Írottkő Natúrpark volt, amelynek egy része Magyarországon, másik része Ausztriában található.

Napjainkban hét natúrpark van az országban, a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Bereg, a Gerecse, és a Hét Patak Gyöngye Natúrpark. A natúrparkok szabályozási keretét biztosító szakmai koncepciót tavaly, a vidékfejlesztési tárcával közösen készítették el, és 2014 január végén írta alá a miniszter. Mivel a natúrparkok több kisebb településből állnak, ezért a turistaforgalom statisztikailag nem mérhető.

Budai Krisztina, a NAKVI Magyar Falusi és Zöldturizmus Programiroda vezető szakmai tanácsadója szerint a céljuk az, hogy a vidékfejlesztés és a vidéki turizmus kapcsolatát a tervezési folyamatoktól a megvalósításig támogassák. Több olyan projektben is szerepet vállalnak, amely a vidéki turizmus kínálatát bővíti, példaként a nemzetközi összefogással megvalósuló Eurovelo13, Vasfüggöny Kerékpárút projektet emelte ki, amelynek a kijelölése folyamatban van. Az egykori vasfüggöny nyomvonalán alakul ki Európán átívelő, elsősorban a kerékpáros turistákat vonzó turisztikai útvonal. Az ökoturizmus környezettudatos turisztikai megmozdulásokat jelent, ennek egyik része a natúrparkok mellett a 2005-től térségi-települési összefogással létrejött zöldutak hálózat. Jelenleg Magyarországon 4-5 olyan zöld út van, amelyen végighaladva a turisták megismerkedhetnek a helyi értékekkel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás