Hirdetés

Adán Vez Lirát, az ismert környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg Mexikóban még április 8-án. A férfi motorján utazott éppen Actopan városában, amikor lelőtték.

Vez Lira régóta tevékenykedett környezetvédelmi projektekben a La Mancha nevű védett terület környékén, és több jelentős ügyben is képviselte a helyi természeti értékeket. Rendszeresen küzdött új bányák megnyitása ellen, illetve a helyi vízi élőhelyek védelmében –  írta az AP.

Vez Lira már a harmadik környezetvédő volt, akit idén meggyilkoltak az országban. Egyiküket márciusban máig ismeretlen fegyveresek lőtték le otthonában. Isaac Medardo Herrera Avilés ügyvédként és aktivistaként küzdött egy természetvédelmi területre tervezett beruházás ellen Cuernavaca városa mellett. Via 444.hu.

Homero Gómez a lepkevédő. Őt nem védte meg senki.

Február elején írtuk meg, hogy két héttel eltűnése után, egy kútban találták meg a az illegális fakitermelés ellen küzdő mexikói környezetvédő Homero Gómez holttestét.  Az 50 éves környezetvédelmi aktivista többek között a pillangók védelméről volt ismert, egy ocampói bioszféra rezervátum munkatársa volt.  A rezervátum a bűnbandáiról híres Michoacán államban található.  Jogvédők már korábban arról beszéltek, hogy Gómez eltűnésének köze lehet az illegális fakitermelés elleni küzdelméhez, a michoacáni bűnszervezetek ugyanis — több tevékenység mellett — rendkívül aktívak ezen a területen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás