Hirdetés
(X)

A 15 évvel ezelőtt játszott Bajnokok Ligája döntőt azóta is “isztambuli csodaként” emlegeti a futball világa. A legendás 2005-ös BL-döntőben az Atatürk Stadionban csapott össze a Milan és a Liverpool, egy fordulatos és drámai mérkőzésen. Számos szurkoló szerint a futballtörténelem egyik legnagyszerűbb mérkőzése volt. Idézd fel a legendás BL-döntő eseményeit és hangulatát!

Eleinte minden a Milan elképzelése szerint alakult

Az AC Milan lépett pályára favoritként a döntőben, hiszen a Liverpool az angol bajnokságban csupán az 5. helyen végzett. Emiatt a szurkolók többsége a lombardiai csapatot tartotta esélyesebbnek. A Milan játékosai nem kegyelmeztek az első félidőben, mivel az 1. percben már Paolo Maldini góljával vezetést szereztek. A félidő végén az argentin csatár, Hernán Crespo érkezett, és a 39., illetve a 44. percben is megzörgette a liverpooliak hálóját.

A Milan szurkolók a stadionban és a TV képernyők előtt egyaránt ünnepeltek, amikor Manuel Mejuto Gonzalez lefújta az első félidőt. Ekkor még a legfanatikusabb Liverpool szurkolók közül sem gondolták sokan, hogy csapatuk visszatérhet a mérkőzésbe. A második félidőben azonban minden a feje tetejére állt. Megtörtént a csoda, amely csak igazán különleges meccseken fordul elő a futballban. Ha hétről hétre szurkolsz a mérkőzéseket nézve, támogasd kedvenc csapatod a Football fanshop kínálatában kapható ajándéktárgyakkal!

A Liverpool megrázta magát és felállt a padlóról

Sok Milan szurkoló lélekben már a mérkőzés utáni fiesztát tervezte, azonban az angolok jelentősen elrontották a hangulatot. Steven Gerrard vezetésével a vörösök újult erővel érkeztek a 2. félidőbe, és a futballtörténelem egyik legemlékezetesebb fordítását hajtották végre. 6 perc alatt ugyanis 3 gólt szereztek, amely hatalmas lélektani előnyt adott nekik.

A második félidőben először Gerrard köszönt be a Milan kapujába az 54. percben, és teljesítményének köszönhetően végül a meccs embere címet is megkapta. Az 56. percben Vladimír Šmicer is gólt szerzett, így a cseh védő találatával már csak 1 gólos hátrányt kellett leküzdeni. Nem kellett sokat várni az egyenlítésre, hiszen Xabi Alonso a 60. percben megszerezte a liverpooliak 3. találatát.

3-3-as állásnál már a Milan játékosai is érezték, hogy a vörösök lendületét nehéz lesz megállítani. Azonban a rendes játékidőben már nem született gól, így extra hosszabbításra került sor. A csapatok a 2×15 perces ráadásban sem bírtak egymással, ezért következett a tizenegyes párbaj.

Serginho és Andrea Pirlo egyaránt kihagyták a büntetőt, és a Liverpool már 2-0-s előnyt szerzett. Habár Dida kifogta John Arne Riise lövését, azonban a Milan így sem tudott visszakapaszkodni. Kaká még betalált, de Shevchenko lövését Dudek hárította, így a 2005-ös BL serleget a Liverpool emelhette végül magasba. Az isztambuli csodát még nagyon hosszú ideig fogják emlegetni a futballban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás