Hirdetés

Tarlós István főpolgármester kezében minden eszköz megvan ahhoz, hogy végre valódi biztonságot teremtsen a Római-part környékén, a Csillaghegyi öblözetben élőknek. A Maradjanak a Fák a Rómain csoport véleménye Tarlós népszavazási javaslatáról.

Így az újabb időhúzás, ezúttal a fővárosi népszavazás belengetése helyett végre a Nánási út – Királyok útján húzódó fővédvonal megerősítésére kellene fókuszálnia – vélik a Maradjanak a Fák a Rómain csoport tagjai. A jelenlegi gát megerősítéséhez ráadásul EU-s pénzeket is felhasználhatna a Főváros, ha idejében döntene.
 
A népszavazási javaslat felvetése annyiban meglepő, hogy a főpolgármester korábban megakadályozta a Római ügyében a népszavazást és azt Óbuda sem támogatta. Ha azonban most mégis népszavazást akar, úgy a civil partvédők szerint ennek nem fővárosi, hanem kerületi népszavazásnak kell lennie. Hiszen az ügyben annak az 55 ezer embernek a véleménye a legfontosabb, akiknek az életét és otthonát fenyegeti az árvíz és a Főváros tétlensége. Az sem mindegy, hogy hogyan fogalmazzák meg a népszavazásra feltett kérdést, az kellően egyértelmű és közérthető-e?

A Maradjanak a Fák a Rómain csak olyan népszavazást tud támogatni, amelyben nem megtévesztő és nem részrehajló a kérdés. Kritikus pont az is, hogy kellő felkészülési idő legyen, és legalább a helyi önkormányzati médiában egyenlő arányban adjanak teret a különböző álláspontok ismertetésének.
 
A Római-part ügyében a legsürgetőbb feladat azonban az, hogy az ingatlanlobbi nyomásával szembeszállva Tarlós István végre rendeljen meg egy valóban független és részletes szakmai vizsgálatot a Nánási út – Királyok úti fővédvonal megerősítésének lehetőségéről.
Ugyanis a főpolgármester, bár előszeretettel hivatkozik a szakmai szempontokra, 2017-ben érdemi tárgyalás nélkül söpörte le a parti gátat ellenző és a Nánási úti gát megerősítését szorgalmazó civil szakértők javaslatát. Ehelyett mind a Főváros, mind Óbuda az úgynevezett kerítésvonalbeli gát koncepciójának kidolgozására pazarol azóta időt és pénzt, pedig egy ilyen védvonal nemcsak súlyos rombolást okozna a parton, hanem műszaki és jogi problémák, és a nyomvonal útjában álló meglévő épületek miatt lényegében megvalósíthatatlan.
Ezért a Maradjanak a fák a Rómain csoport álláspontja változatlan: Fák a Rómain! Gát a Nánásin!
 
Budapest, 2019. 03. 04.
Maradjanak a Fák a Rómain 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás