A rovat kizárólagos támogatója

“Néha úgy éreztem, hogy csak ablakokat pucolok a Titanicon, pedig a hajót kell sürgősen elfordítani”. Ifj. Zlinszky János biológus, ökológus, kutató, környezetvédelmi stratéga, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának stratégiai és tudományos főosztályvezetője, október 23. alkalmából a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetését kapta.

Örömmel számolunk be róla, hogy ifj. Zlinszky János biológus, ökológus, kutató, környezetvédelmi stratéga, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának stratégiai és tudományos főosztályvezetője, az Élőlánc egyik alapítója és korábbi tisztségviselője október 23. alkalmából a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetését kapta. A hivatalos megfogalmazás így szól: "A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának stratégiai és tudományos főosztályvezetője az intézmény alapításában, koncepcionális felépítésében, és az iroda működtetésében végzett kiemelkedő munkájáért, valamint több évtizedes egyetemi oktatói, kutatói, környezetpolitikai elemző és tanácsadó tevékenységéért kapta a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetések egyikét. Ezt a kitüntetést olyan személyeknek ítélik oda, akik a független és demokratikus Magyarország érdekeinek elősegítése, valamint támogatása körül kimagasló érdemeket szereztek, a kultúra, a tudomány, a művészet vagy saját szakterületük terén az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében példamutató tevékenységet folytattak. Az elismerést Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa adta át."

Két idézet a méltatásból: "Egy interjújában elhangzott kulcsmondata a következőképpen szólt: »Néha úgy éreztem, hogy csak ablakokat pucolok a Titanicon, pedig a hajót kell sürgősen elfordítani« – ez lehetett a magyarázata, hogy a sikeres biológus pályakezdés után, a kilencvenes évek elején egyre inkább az ökológia és a környezetvédelem átfogó stratégiai kérdései felé fordult. Ekkor kapott felkérést a Környezetgazdálkodási Intézet főigazgató-helyettesi posztjára." "Zlinszky János több évtizedes egyetemi oktatói, kutatói, környezetpolitikai elemző és tanácsadó tevékenységéért kapta a köztársasági érdemkereszt ezüst fokozatát. A magas kitüntetés rendkívül sokoldalú teljesítményt jutalmaz egy olyan szakterületen, a környezetpolitikában, amely egyszerre követel alapos társadalom- és természettudományos ismereteket. János példája azt is bizonyítja, hogy az elfogulatlan tudományos vizsgálódásnak, lelkiismeretes, megalapozott döntésnek nem akadálya, hanem feltétele az erős meggyőződés, a szenvedélyes elkötelezettség az ügy mellett, melyet szolgálni kíván. S megmutatja, hogy ez az ügy több mint környezetvédelem: ő azok közé tartozik, akiknek nem csupán »környezetük«, hanem otthonuk és hazájuk az, amit védelmeznek. Ebben az ökológiai hazaszeretetben egy több-mint-emberi világ egészéért viselt felelősség jut kifejezésre – a lokális és globális nézőpont egysége."

A méltatás teljes szövege és a kitüntetés átadásáról szóló fényképes beszámoló a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának honlapján található.

Kapcsolódó cikkünk >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás