A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Néhány héten belül 2 ritka mélytengeri delfint is partra mosott a víz egy ausztrál partszakaszon. A 2 egyedet a Viktória állambeli Port Fairy keleti partjainál találták meg. Csak az egyik tetemet tudták a hatóságok megvizsgálni.A déli felemásdelfin (Lissodelphis peronii) könnyen felismerhető felül fekete, alul fehér színezetéről. A fajról viszonylag keveset lehet tudni, mivel a déli félteke hűvös, mélytengeri vizeit kedveli.

Mandy Watson, Viktória állam környezetvédelmi hatóságának munkatársa szerint a decemberben megtalált állat az első olyan feljegyzett példány, amely partra sodródott az államban. Vizsgálata már folyik. A második állatot a múlt héten találták meg egy az elsőhöz közeli helyszínen. A tetemet hamarosan visszamosta a víz a tengerbe.

déli felemásdelfin Lissodelphis peronii Robert Harding_Michael Nolan

A déli felemásdelfin a szakértők szerint akár ezer példányt is tartalmazó csoportokban él a mélytengerekben. Kevés információval rendelkeznek róluk a kutatók, megfigyelésük ugyanis meglehetősen drága és nem is egyszerű. “Nem tudunk sokat erről a fajról, mert olyan élőhelyen fordulnak elő, amelyek nagyon zordak és távoliak, ami nagyon bonyolulttá tesz mindent” – mondta Paul Tixier, a Deakin Egyetem tengerkutatója.  A szakértők remélik, hogy hamarosan elvégezhetnek olyan teszteket, melyek segíthetnek feltárni a ritka állatok halálának okát.

A fotók illusztrációk. Nyitókép: Whale&Dolphin Conservation USA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek