Hirdetés

Sokan kritizálják a hazai kormányzati épületfelújítási támogatásokat, ezért is érdemes összevetni a magyarországi viszonyokat azzal, ami a szomszédban energiahatékonysági támogatások címén zajlik. Ki lesz az Év Felújítója itthon? Pályázzon!

Ausztriában átfogó energetikai felújítási programot hirdettek meg, amelyben 30% állami támogatást adnak a lakásfelújításokhoz, egy háztartás akár 2,5 M Ft-ot is kaphat támogatásban. Idén kb. 20 000 osztrák háztartás részesülhet a támogatásból, amelyet márciustól a bankokon keresztül lehet igényelni. Magyarországon még mindig nincs hír a 2013 decemberében Németh Lászlóné által idén februárra ígért Panel III lakás-felújítási támogatási programról.

Ausztriában újraindultak a lakásfelújítási energetikai támogatások: összesen 100 Millió EUR (31,2 Mrd Ft) támogatást kínálnak lakások és vállalkozások energiahatékonysági felújítására. A felújításokhoz 30%-os vissza nem térítendő támogatást lehet kapni. Egyszerűbb beruházásoknál legfeljebb 3000 EUR (0,9 M Ft) igényelhető, az ún. „klima:aktiv” standardot teljesítő átfogó mély-felújításoknál pedig 6000 EUR (1,8 M Ft). Az lakás energiatanúsítványának elkészítésére külön 300 EUR (100 e Ft) támogatás igényelhető.

Az osztrák program sok szempontból eltér a Magyarországon 2014 februárjára ígért Panel III programtól. Nem csak a panelházakra, hanem minden háztípusra vonatkozik, és többlet-támogatással ösztönzi az átfogó mélyfelújításokat. Bár maga a program nem tartalmaz kedvezményes hiteleket az önrész előteremtésére, a támogatásokat a bankokon keresztül lehet igényelni, ami megkönnyíti az ügyintézést, és a szükséges kiegészítő hitelek megszerzését. Végül: az osztrák program már valósággá vált, a magyar program pedig még csak ígéret.

„Az osztrák kormány a program bejelentésekor kifejezetten kiemelte, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik legjobb módja az energiahatékonysági beruházások elősegítése.” kommentálta a programot dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „reméljük, hogy a magyar kormány is mielőbb felismeri ezt, és ígértek helyett valódi támogatási programokat indít.”
 


Ki lesz az Év Felújítója?

Azért, hogy az egész országnak megmutathassa, hogy milyen jó megtérülésű megtakarításokat lehet elérni egy családi ház energetikai felújításával, a MEHI úgy döntött, hogy megkeresi a 2013. év leghatékonyabb családi ház beruházását, az ÉV FELÚJÍTÓJÁT.  Az ÉV FELÚJÍTÓJA címet az a három családi ház-felújító kapja, ahol a beruházás a legrövidebb idő alatt térült meg.  A pályázaton az a magyarországi családi ház vehet részt, amelyben 2013. november 1.  előtt hajtottak végre energiahatékonysági beruházást és azóta lényeges újabb beruházás nem történt; rendelkezik nyilvántartással az energiafogyasztásáról, az energiaköltségeiről a beruházási előtti időszakra, illetve az azt követő időszakra; rendelkezik nyilvántartással a beruházás költségeiről; igény esetén hajlandó beruházását a sajtóban, névvel és arccal bemutatni.

A pályázaton a három leggyorsabb megtérülésű felújítást elvégző háztulajdonos kap egy elismerő oklevelet, egy 100 000 Ft értékű Philips energia-hatékony fényforrás-csomagot, illetve egy-egy energiatanúsítványt a Pannon Műhely Kft. jóvoltából.

A pályázat 2014. március 5-én, a sajtótájékoztató keretén belül került kihirdetésre, pályázni 2014. május 16-ig lehet, a kérdőív kitöltésével:http://mehi.hu/projekt/az-ev-felujitoja-palyazati-kiiras 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás