A rovat kizárólagos támogatója

Évi egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában – derül ki egy nemrég Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az Osztrák Ökológiai Intézet készített az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara megbízásából.

A világ élelmiszertermelésének 30 %-át nem fogyasztják el. Az EU-ban évi 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezret a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszer kereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben. Bécsben a szociális boltok 102 leadóhelyén és egyéb karitatív szervezeteknél mintegy 11 ezer tonna élelmiszert vettek át legutóbb országszerte, ebből tízezer tonna a fogyasztókhoz került. Több mint a fele az élelmiszer adományoknak a kereskedelemből származik, a maradék a sütödékből, nagykereskedőktől, előállítóktól vagy a piacokról, esetleg magánháztartásokból.

A rendszer alapvetően működik, a 96 százalékos felhasználási arány nagyszerű – mondta az alsó-ausztriai környezetvédelmi tanácsos, Rudi Anschober, aki a tanulmány eredményeit a héten mutatja be részletesen a tartományi környezetvédelmi konferencián. A felmérés rámutat: az élelmiszert gyorsabban kellene továbbadni, a terméket pedig rögtön a tömegétkeztetésbe kellene juttatni. Fontos szempont még a hűtés is, ahol ugyanis gyümölcsöt és zöldséget nagy mennyiségben használnak, ott gondoskodni kell arról is, hogy sokáig eltartható legyen az áru. A szakértők szorgalmazzák továbbá a jobb szállítást és elosztást. A SOMA szociális bolt vezetője azt javasolta, hogy inkább egy nagyobb bolt működjön elosztóközpontként. A mozgó leadóközpontok ugyanis hetente csak egyszer nyitnak ki, a nagyobb boltok pedig a tárolásról is jobban tudnak gondoskodni.

Ausztriában a nagy üzletláncok is részt vesznek az élelmiszerek leadásában. A Spar áruházlánc fenntarthatósági vezetője, Franz Hölzl szerint a munkatársak erkölcsileg sem értenek azzal egyet, hogy a szemétbe dobjanak élelmiszert. Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület készített korábban tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. 

A becslések szerint Magyarországon évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba, míg az unióban mintegy 90 millió tonna. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2013-ban 500 karitatív szervezeten keresztül mintegy fél millió embernek juttatott el ingyenesen 5.000 tonna élelmiszer-adományt, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Magyarországon – egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint – a lakosság átlagosan évente több mint 160 ezer forintot költött élelmiszerekre, aminek jelentős része, körülbelül 16 ezer forint értékű áru a szemétben végezte. Országosan 400 ezer tonna, vagyis háztartásonként évente 100 kilogramm ennivaló ment a kukába. Az Európai Bizottság adatai szerint, az uniós háztartások által megvásárolt élelmiszerek 25 százaléka kerül a hulladékok közé. 

 

Giga bírság vagy börtön élelmiszer pazarlásért 

A francia parlament szembeszáll az élelmiszer-pazarlással, és a termékek megsemmisítése helyett inkább arra kötelezi a nagyobb áruházakat, hogy az eladatlan, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket jótékony céllal adományozzák el.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás