A rovat kizárólagos támogatója

A háztartási hulladék minimalizálása az egyik legégetőbb probléma napjainkban. Az igazán környezettudatos emberek számára azonban már nem jelent nagy kihívást. A kulcs a megfontoltság, aminek lényege, hogy végiggondoljuk, tevékenységeink milyen környezeti terheléssel járnak, és ennek megfelelően keressük meg a legjobb megoldást a hulladéktermelés minimalizálására.

Az OzoneTv ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége, a Háztartásom hulladék nélkül blog szerzője,Tóth Andrea, akinek a környezettudatosság az életének szerves részévé vált. Ő és családja nagyon figyel a szemét termelésére, minden helyzetben keresik az alternatív, környezettudatos, és minél kevesebb hulladékkal járó megoldásokat. Ilyen ötlet például egy általános tisztítószer takarításhoz, amit csak pár alapanyagból házilag is könnyedén bárki el tud készíteni. Ami kell hozzá: 700 ml víz (a desztillált víz jobb, mert vízkőmentes), 300 ml ecet, egy evőkanál mosogatószer, egy evőkanál citromsav és igény szerint illóolaj. Végül az egészet össze kell csak keverni, és egy spriccelős tárolóba önteni.

A műsor vendége, Andrea további remek tippeket adott a háztartási hulladék csökkentésére. Ennek három része van, a takarítás, a konyhai műveletek és az élelmiszerek elkészítése házilag mind-mind nulla hulladékkal megoldható. Nagyon ötletes megoldás a papírzsebkendőről textil zsebkendőre való átállás, vagy az újrahasznosítható csomagolású élelmiszereket vásárlása. A komposztálás is jó elképzelés lehet, illetve ha a megmaradt konyhai élelmiszerrel etetjük a háziállatainkat. További megoldás lehet a hulladékkezelésre, ha kerüljük a félkész élelmiszereket, a gyors éttermeket és a futárral rendelhető ételeket. Sőt, a tisztítószerek többségét is könnyen elkészíthetjük mi magunk. Ezekkel az apró trükkökkel máris tettünk valamit azért, hogy ne terheljük túlságosan a környezetünket. Emellett további hasznos tanácsokat is megoszt a nézőkkel a két másik vendég:  Marinka Boglárka és Baranyi Róbert.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek