Hirdetés

Tudósok megállapították, hogy az 1986-os nukleáris katasztrófa tartós hatással volt egy helyi békapopulációra. Több egyed, amelyik normális esetben élénkzöld színű, feketére színeződött. Két kutató elhatározta, utánajár, mi áll a háttérben. Érdekes megállapításra jutottak.

Az ukrajnai Csernobil a történelem egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszíne: 1986-ban a csernobili atomerőmű egyik hibás reaktora felrobbant, és halálos radioaktív hulladékot szabadított a környékre. A területen számos kutatást végeztek már, de az itt élő kétéltűeket elhanyagolták egészen 2016-ig, amikor két spanyol tudós, Germán Orizaola és Pablo Burraco Csernobilba utazott, hogy a helyi állatvilágot kutassák. Azt akarták megvizsgálni, hogy közel 40 évvel később hogyan hat a vadon élő állatokra a radioaktív sugárzás.

“Amikor megérkeztünk Csernobilba, az első éjszakánkon olyan helyen sétáltunk, amely nagyon közel volt az atomerőműhöz, mindössze néhány száz méterre” – mondta Orizaola az Euronews Greennek. “Zöld levelibékákat kerestünk. Azonban az elsők, amiket találtunk, feketék voltak. Teljesen feketék.”

Ez volt a kiindulópontja a békák kutatásának, amely még mindig tart. Ha az orosz-ukrán helyzet rendeződik, és biztonságosan lehet Csernobilba utazni, a csapat azt tervezi, hogy visszatér tanulmányozni a kétéltűeket.

Azért döntöttek úgy, hogy a kétéltűekre koncentrálnak, mert azok “elég érzékenyek” – mondta Orizaola. “A bőrükön keresztül lélegeznek, a toxinok egy részét a bőrükön keresztül bocsátják ki… És ez az állatcsoport globális szinten veszélyeztetett.”

Miért lettek feketék a csernobili békák?

A békák elszíneződése a sugárzásra adott védekező reakcióval magyarázható. “Valójában nem változtatták meg a színüket, ami megváltozott, az a sötét és a normál/zöld békák aránya” – magyarázta Orizaola. “Feltételezzük, hogy ez röviddel a baleset után történt, az első években, amikor a sugárzás szintje sokkal magasabb volt, és a radioizotópok is változatosabbak voltak.”

“A melanin köztudottan csökkenti a radioaktív részecskék sejtekre gyakorolt hatását azáltal, hogy eloszlatja a sugárzás energiáját és elkerüli a károsodást” – véli Burraco. “Ezt már számos organizmus esetében megfigyelték az ultraibolya sugárzásra adott válaszként, valamint az ionizáló sugárzással szembenéző baktériumoknál és gombáknál is voltak hasonló tapasztalatok.”

“Bizonyos értelemben ez történik az emberekkel is – a bőrünkön különböző szintű színeződések vannak” – mondta Orizaola.

Érdekes módon a békák nem mutatták a sugárzás hatásának más jeleit. A tudósok szerint úgy tűnik, hogy az összes belső szervük érintetlen maradt.

Hogyan alakítja ez a békák következő generációit?

A tudósok úgy sejtik, hogy a békák először a baleset után váltak sötétebbé, és a pigmentáció azóta generációkon keresztül öröklődött.
“A baleset óta már 12-15 békageneráció nőtt fel. És az elszíneződés öröklődött” – mondta Orizaola. Bár ez most evolúciósnak tűnik, Orizaola szerint nem lehet biztosan megállapítani, hogy ez tartósan megváltozott-e a csernobili békapopulációt.

“Ez két irányba is folytatódhat” – mondta. “Lehet, hogy az állatok belátják, hogy nincs szükség már erre a védelemre. De az is lehet, hogy megmarad.”

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás