Hirdetés

A Miniszterelnökség államtitkára megnevezte azt a vállalatot, ahol felhalmozódott a nyereség, mert az alacsony gázárhoz nem igazították hozzá a lakossági tarifát. Ez a cég az állami MVM gázkereskedője, amelynek az élére a MET vezetőségéből érkeztek a szakemberek. A kormányhoz közel álló magánvállalat, a MET az elmúlt években százmilliárdos nyereséget ért el az állammal kötött üzleteken.

Az állami közműszolgáltatásért felelős államtitkár, Németh Lászlóné ismét megerősítette, hogy az Első Nemzeti Közműszolgáltató felállításának legfőbb célja, hogy a rezsicsökkentések fennmaradhassanak, sőt folytatni lehessen a tarifák mérséklését. Ezzel együtt azonban az árszabályozó hatóság, az energiahivatal nem szándékozik azért csökkenteni a gázdíjat, mert most alacsony a gáz világpiaci ára. Az államtitkár szerint éppen ezek az időszakok teszik lehetővé, hogy akkor se szálljanak el a lakossági gázárak, amikor éppen drágul a nyersanyag a nemzetközi piacon.

Arra a kérdésre, hogy az így felhalmozódó nyereség hol csapódik le, Németh Lászlóné azt válaszolta, hogy az MVM gázkereskedőjénél, amely gyakorlatilag egyedüliként hoz be gázt a lakosság ellátására. Ha ebből valaki arra következtetne, hogy az illető cégnél, a Magyar Földgázkereskedő (MFGK) Zrt.-nél mesés vagyonok halmozódtak fel, az téved.

MÁR MEGINT A MET

A Magyar Földgázkereskedő 2013 szeptemberében került az MVM birtokába, és ettől az időponttól változott a cég menedzsmentje is. Az igazgatóság elnöke Králik Gábor lett, aki 2010 és 2012 között a MET (akkor még Mol Energy Trade) International AG vezető pozícióit töltötte be, egyebek között stratégiai és üzletfejlesztési vezető volt. Az MFGK igazgatósági tagja lett Kóbor György is, akit 2013-ban az akkor frissen alakult MET Power Magyarország vezérigazgatójává és igazgatósági tagjává neveztek ki.

A MET-cégcsoport az MVM-mel kötött gázügyleteken jókora profitot zsebelt be, 2012-ben 74 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. Ez az összeg részben a Molhoz jutott, amely 40 százalékot birtokol a MET részvényeiből, részben pedig Garancsi Istvánhoz. A cég tizedét magáénak tudó Garancsi István azon túl, hogy Orbán Viktor kedvenc focicsapatának, a Videotonnak a tulajdonosa, az elmúlt hónapokban sorra szerzett üzleteket az építőipartól a pénztárgépeken keresztül a reklámbizniszig.

Králik Gábor és Kóbor György az immár állami Főgáz igazgatóságába is bekerült 2014 tavaszán, amikor az MVM megvette a német RWE részesedését.
Forrás és részletek a vs.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás