Hirdetés

Látványos vizuális infóbomba készült a klímaváltozásról. Száz év 35 másodpercben. Aggasztó trend. Teljesen összezavarja a globális ebédidőt a klímaváltozás.

Száz év átlaghőmérséklet változásai harmincöt másodpercbe sűrítve, országokra lebontva. Őrült mennyiségű adat, agyunk nyilván nem tud vele mit kezdeni, de ez a vizuális mankó segít. A kiugró sávok szaporodása mutatja, mekkora bajban vagyunk, és hogy miért komoly probléma ez a globális népesség számára.Via verde.
 

Balra alul 7 óra körül Magyarország

Teljesen összezavarja a globális ebédidőt a klímaváltozás

A globális felmelegedés, klímaváltozás összezavarja a fajok bioritmusát, ami azzal járhat, hogy egész populációk maradnak le az ebédről. A természet rendje szigorúan időhöz kötött: a vándorlás, a fészekrakás, a fiókák nevelése, a bőséges táplálkozás és a koplalás ideje mind pontosan előírt, mindnek megvan a maga ideje. Ez a rendszer azonban a klímaváltozás miatt egyre inkább megváltozik, ami több faj túlélését is veszélyeztetheti.
A jelenséget most vizsgálták először összehasonlító jelleggel: a kanadai egyetem kutató korábbi vizsgálatokat összegző tanulmányukban 88 különböző fajnak a megváltozott idővel kapcsolatos létproblémáit veszi számításba. Mindez a globális felmelegedéssel függ össze: a kutatás szerint az időeltolódás rendkívül gyors, fajonként átlagosan hat nappal tolódik el évtizedenként. 

A legnagyobb probléma, hogy a tápláléklánc szemei elcsúsznak egymás mellett: a táplálékul szolgáló faj máskor jelenik meg tömegesen, mint az azt elfogyasztó, így annak a tömeges éhhalála is előfordulhat. Hollandiában a karvalyok most hat nappal később érkeznek, mint a zsákmányállataik, de ez csak egy példa, más ökozónákban hasonló jelenségeket tapasztalni. További infók >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás