A rovat kizárólagos támogatója

Milyen körülményekkel kell számolnunk az alulról hűlő födémek alkalmazásakor, milyen célt szolgál a használatuk, illetve pontosan milyen előnyöket nyerhetünk el általuk? A cikk keretei között ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Szó lesz tehát az alulról hűlő födémek alkalmazásának jelentőségéről, a gyakorlati alkalmazás sajátosságairól, illetve azokról az egyéb szempontokról, amiket az alkalmazás keretei között mindenképp célszerű számításba venni.

Az alulról hűlő födémek használatának jelentősége

Ami az alulról hűlő födémek sajátosságait illeti, alapvetően kétféle változatban van lehetőség az alkalmazásukra. Az alkalmazásukat mindenképpen indokolja, hogy az alápincézett épületeknél a nem fűtött pince födémét mindenképpen javasolt hőszigetelni.

Az alulról hűlő födémek használatával tehát a földszinti helyiségek komfortja is megoldhatóvá válik. Ha pedig konkretizálni szeretnénk a jó közérzet fogalmát, akkor mindenképpen szükséges hozzá, hogy a padló hőmérséklete legfeljebb 2,5 ºC-kal legyen csak alacsonyabb a levegő hőmérsékletével összevetve.

Az alulról hűlő födémek gyakorlati hasznosításának sajátosságai

Hőszigetelés gyanánt a padlószerkezetben elhelyezett réteg is megfelelőnek bizonyulhat. Ezzel kapcsolatban viszont korlátozást jelenthet, hogy a szerkezet vastagsága a belmagasság, a küszöbök, illetve az ajtók miatt csak korlátozott mértékben növelhető.  Fontos, hogy a burkolat alatt páratechnikai réteget alakítsunk ki a pára átjutásának megakadályozása végett. Ezt akár a födém alsó síkján elhelyezett kőzet- vagy üveggyapot alkalmazásával oldhatjuk meg.

Amennyiben esztétikus és ellenálló felületet szeretnénk létrehozni, akkor elhelyezhetünk fagyapottáblákat is. Ha pedig a hőszigetelési hatékonyságon van a fő hangsúly, akkor célszerű lehet polisztirol Heratekta, illetve ásványgyapot Tektalan maggal készülő táblákat beépíteni.

A mélygarázsokban, valamint az árkádok felett számolni kell azzal a körülménnyel, hogy a födém érintkezik a külső levegővel, ezáltal nagyobb lesz a lehűlése. Ekkor a kialakítási elv hasonló lesz, ellenben érdemes a szigetelőanyagokat nagyobb vastagságban beépíteni.

A javasolt rétegrend, amire az alulról hűlő födémek alkalmazásakor érdemes odafigyelni

Az alulról hűlő födémek alkalmazása kapcsán a kialakított rétegrend a következőképpen alakul. Először is a padlóburkolattal kezdünk, majd következhet sorban az aljzatbeton, illetve a technológiai szigetelés.  Amikor ez is megvan, akkor jöhet az úsztatóréteg, a vakolt födém, végül pedig a hőszigetelő réteg. Így néz ki tehát a gyakorlatban az a rétegrend, ami nemcsak esztétikus lesz, hanem a hosszú távú komfortérzetet is hatékonyan segítheti elő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás