A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az elmúlt néhány évtized másról sem szólt, csak a robbanásszerű technológiai újításokról. Ez a rengeteg különféle modern eszköz jelentősen megváltoztatta az általános életformánkat is, hiszen jóval gyorsabb tempóban éljük az életünket a számos ingernek köszönhetően, amelyet az internet és az okostelefonok nyújtanak. Sajnos azonban környezetünk is megsínyli az energiaforrások ilyen mértékű kiszipolyozását.Melyek környezetünk legnagyobb kihívásai?

Az elmúlt években folytatott környezetvédelmi harc a különböző kontinensek és országok között sok-sok egyet nem értéssel párosul. A legnagyobb kontra érv gyakran a bevételkiesés a világ óriás vállalatai számára, akik szeretnék minél olcsóbban megúszni a különféle termékek gyártását. Így például a műanyag hulladék már olyan elképesztő mennyiségben található meg a tengerekben és óceánokban, így ivóvízünkben is, hogy az bizonyos fajok kihalását is veszélyezteti.

A globális felmelegedés mértéke az elképesztően magas szén-dioxid-kibocsátás miatt folyamatosan nő, amely komplett országokat süllyeszthet víz alá akár évtizedeken belül. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy egyéni szinten is tegyünk Földünk megmentésért, hiszen minden változás kis lépésekben kezdődik.

TIPP: Legyen szó adó vevő, mobiltelefon vagy egyéb kommunikációs eszköz vásárlásáról, környezetünk védelme érdekében célszerű a minél energiatakarékosabb típusokat választani.

Hogyan hatnak a modern eszközök környezetünkre?

Mindannyian birtoklunk különféle modern eszközöket, amelyek a mindennapjainkat segítik hasznos funkciókkal. Mobiltelefonok, ahol kapcsolatot tarthatunk a külvilággal, számítógépek, amelyeken dolgozhatunk, vagy televíziók, amelyeken különböző műsorokat nézhetünk. Bele sem gondolunk, hogyan jutnak el ezek az eszközök hozzánk, és milyen hosszú utat tesznek meg, mire levesszük őket a boltok polcairól. A környezeti terhelések mellett a gyárakban dolgozók helyzete is rendkívüli aggodalomra ad okot, ugyanis gyakran a fejlődő országokban éhbérért szerelik össze a készülékeket.

A folyamatosan növekvő piac pedig újabb és újabb terjeszkedést igényel, amely gyakran fontos élőhelyeket céloz meg az újabb telkek felvásárlása és beépítése miatt. Az állatok és a növények is veszélybe kerülhetnek, ha folyamatosan elüldözik őket élőhelyükről, és végül már nem marad biztonságos terep számukra.

Egy mobiltelefon gyártása során közel 40 féle különböző nyersanyagot használnak fel, amelyeket különböző országokban bányásznak ki és indítanak útra a gyár felé. Mire a mobiltelefon a boltokba kerül, több tízezer kilométert tett meg, ezáltal rengeteg szén-dioxidot kibocsátva, illetve kihasználva a rossz körülmények között dolgozó gyári munkásokat és bányászokat.

A másik fontos problémát a modern eszközök rövid használati ideje jelenti. Egy átlagos eszközt 1-2 éven belül általában lecserélnek a tulajdonosaik, amely komoly fejtörést okozhat az ilyen mennyiségű felgyülemlett elektronikai hulladék megsemmisítése esetében.

Szerencsére azonban vásárolhatunk olyan eszközöket is, amelyek gyártása során kevés nyersanyagot használnak fel és működési elvük alapján nem csak a környezetet, de a mentális egészséget is védhetik. Például egy “buta telefon”, azaz internet-hozzáféréssel nem rendelkező mobil, vagy egy adó-vevő remek alternatívája lehet a modern okostelefonoknak. Emellett pedig használati idejük is jóval több lehet, mint egy könnyen elromló modern mobiltelefonénak.

Mit tehetünk a környezet védelme érdekében?

Kerüljük a modern, környezetre káros eszközök gyakori váltogatását, és inkább ruházzunk be hosszabb élettartamú termékekre, például adó vevőre vagy egyszerű mobiltelefonra. Kerüljük a túlfogyasztást, továbbá csak olyan terméket vásároljunk, aminek hasznát is vesszük. Törekedjünk a szelektív hulladékgyűjtésre, és próbáljunk minél kevesebb feldolgozott, műanyagba csomagolt élelmiszert vásárolni.

Törekedjünk az energiatakarékos megoldásokra a modern eszközök esetében is. Ha pedig nem használunk egy gépet, inkább kapcsoljuk ki a túlzott áramfogyasztás elkerülése érdekében. Így nemcsak környezetünket védjük, hanem még a befizetendő számlák összegét is jelentősen csökkenthetjük.

Fontos észben tartani, hogy Földünk megóvása érdekében a lehető legkisebb lépés is rendkívül fontos, és hosszú távon hatalmas változást érhetünk el vele. Figyeljünk a mindennapokban az energiatakarékos és fenntartható életmódra!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás