A rovat kizárólagos támogatója

“Orbán Viktor: Nem káromkodok, mert egy miniszterelnök ne káromkodjon, de erőseket gondolok arról, hogy az ukránok megemelték az orosz olaj tranzitdíját”- mondta tegnap a Kossuth rádióban az üzemanyagár-emelkedésről. Drága Viktor Viktorovics! Egyfelől látom az igyekezetet, hogy most mindenért az ukránok a hibásak, de egy pici számtan.
Leemelem a töltőpisztolyt a MOL-nál, legyen mondjuk 650 Ft egy liter benzin.
Ebből, kedves Viktorovics, 138 Ft Áfa. Ebből nem futja tanárfizetés-emelésre, de költötök atlétikai VB-re, vadászati kiállításra, meg Vodafone és Airport vásárlásra, és persze a NER-vállalkozóknak is csurran-cseppen belőle.
További 6,50 Ft KKKSZ díj, készletezés díja, a fene se tudja, ez jogos-e, de legyen.
Aztán, 120 Ft jövedéki adó. Hm. Ebből se jut sok se az egészségügyre, se az iskolákra, de lesz belőle yacht, tihanyi kecó, meg Vuitton táska, közvetve az állami közbeszerzések profitjából.
Jah, amúgy ezt a jövedéki adót emelitek januártól 32 Ft-al (plusz az emelés áfá-ja, mert a jövedéki adóra is (!) terhelik az áfát.)

Aztán, jön a kisker és a nagyker árrés, ez kb. 100 Ft/liter. Ebből van biza az a MOL profit, amelyből, miután a MOL állami tulajdonban lévő részvényei “elvesztették közpénzjellegüket”, tolvaj módon kiszerveztétek alapítványokba, na ebből a profitból vesztek most kávézó-láncot (Scruton), meg ebből buliztok az MCC-bulikon.
Most tartunk 138+6,5+120+100=364.5 Ft-nál (!). Még az ukránok semmit se csináltak, kedves Viktorovics.

Aztán a maradék a benzin ára, amelynek költsége függ: a kőolaj árától (Putyin elvtárs mennyiért adja), a dollár-árfolyamtól (mennyire szarul kormányoztok, és ezért mennyire gyengül a forint), a finomítás költségétől, a kiszállítás díjától illetve a tranzit-díjtól.
A kőolaj tranzitdíja tonnánként (!) 21 euro, azaz 1 tonna kőolaj után fizetünk 8.064 Ft-ot. 1 tonna kőolaj ~1.180 liter.
Ennek ~45%-ból lesz benzin, azaz ~530 liter kőolajból lesz benzin (a többiből lesz dízel, kerozin meg aszfalt, meg egyebek). Az egyszerűség kedvéért mondjuk, hogy 1 liter kőolajból 1 liter benzin lesz, akkor az 530 liter benzinhez való kőolaj szállítási díja=8.064×0,45=3630 Ft, azaz 1 liter benzinhez szükséges kőolaj tranzitdíja: 3.630/530=6,8 Ft. (Csak zárójelben, egy erős forintnál ez is olcsóbb lenne, dehát, ahhoz jól kellene kormányozni).

Tehát, Viktorovics szerint azért drága a benzin, mert az UKRÁNOK literenként 6.8 Ft-ért szállítják ide a benzinhez szükséges kőolajat.
Nem azért, mert egy liter benzin áfája 138 Ft, és nem azért, mert a jövedéki adója 120 Ft (januártól 160), nem a MOL brutális nagyker és kisker profitja miatt, amiből MCC-zhet a NER, hanem a majd 7 forintos tranzitdíj miatt.

Nem káromkodok, mert egy egyszerű adófizető ne káromkodjon, de erőseket gondolok arról, hogy a miniszterelnök ukránellenes kampánya miatt ilyen orbitálisakat hazudozik és ilyen aljas módon csapja be a népét.

Ruby Tamás XVII. kerületi aktivista FB.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek