A rovat kizárólagos támogatója

Nemzeti sorskérdéseink – föld, mezőgazdaság és vidék. Ángyán József professzor (a GATE/SZIE prof. emeritus ny. egyetemi tanára, az MTA doktora, Gödöllő díszpolgára) régi/új gondolatai – adalékai mezőgazdálkodási stratégiánk újrafogalmazásához.

Kedves barátaim, ismerőseim, bejegyzéseim figyelemmel kísérői!
A megszólalásom apropóját az a minapi hír adja, hogy “a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszály-helyzet és az energiaárak következményeinek kezelése érdekében Nagy István agrárminiszter vezetésével “Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset” alakít a kormány, amely haladéktalanul megkezdi a munkáját a magyar agrárium előtt álló kihívások és a gazdák nehézségeinek leküzdése érdekében teendő intézkedések számbavételére és meghozatalára.”
Hogy ez mennyiben lesz sóhivatal? Kételyek ebben a cikkünkben. 

A valóban katasztrofális aszály és vízhiány következtében kialakult félsivatagi viszonyok szinte reménytelen helyzetbe hozzák mindenek előtt a még talpon maradt, ám tartalékokkal alig rendelkező, mezőgazdaságból élő családokat, de a tőkeerősebb nagybirtokokat is súlyosan megterhelik. Ez a helyzet a tiltakozó megmozdulásokon és az ezek hatására meghozandó, tűzoltó jellegű kormányzati intézkedéseken túl, tán mezőgazdálkodási stratégiánk, tájhasználati rendszerünk újragondolására is alkalmas lehet, kikényszerítheti annak újrafogalmazását.

Ezekkel a kérdésekkel munkatársaimmal egyetemi oktató-kutató munkám, de pl. az azóta sajnos a napirendről lekerült Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program keretében, majd az azóta ugyancsak sajnálatosan a kormányzati honlapokról is eltüntetett Nemzeti Vidékstratégia (NVS 2012-2020) kidolgozásának irányítása során is sokat foglalkoztam (lásd pl >>>).

Itt most egy – a problémakört szélesebb kontextusban elemző, 2015-ben, a BME-n, az Egyetemközi Műhely keretében elhangzott előadásom videófelvételét adom ismét közre, amely tán szintén szerény adalékokkal szolgálhat mező- és vízgazdálkodási stratégiánk, tájhasználati rendszerünk újragondolásához.

Még egy kis adalék. Igaz, hogy már elég régen, még 2009-ben, az azóta megszüntetett környezetgazdálkodási agrármérnök szak alapító vezetőjeként és az azt gondozó – immár nyolc évvel ezelőtt ledózerolt – Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet (KTI) néhai igazgatójaként beszéltem a mai mezőgazdálkodás problámáiról, továbbá egy fenntartható gazdálkodási rendszer kritériumairól és megvalósításának indokairól, feltételeiről, lehetőségeiről.
Tán az erről készült – furcsa mód végül a You Tube csatornára “Ki Ángyán József?” címmel felkerült – videóban elmondottak is adalékokkal szolgálhatnak gazdálkodási stratégiánk újrafogalmazásához.

Nyitóképen Ángyán József.  fotó: Sarkadi Péter greenfo.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás