A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/zhvg

Az Ocean Grazer nevű dán startup kitalált egy módszert arra, hogyan lehet a tengeri szélerőművek által termelt energiát hatékonyan eltárolni. Nincs szükség akkumulátorokra, magát a tengervizet felhasználva el lehet tárolni a szélerőművek által termelt energiát. A megoldás tavakban is működhet.A megújuló forrásokból származó energia tárolása napjaink egyik legnagyobb megoldandó problémája. E források termelése ugyanis napszak- és időjárásfüggő, így gyakran nincs összhangban a fogyasztással. A megtermelt energiát ezért el kellene tárolni, olyan módszerrel, hogy könnyen visszanyerhető legyen, amikor szükség van rá.

A probléma a tengeri szélerőműveket is érinti. Az Egyesült Királyság 17 új szélerőmű-projektet készít elő a skót partoknál, ha elkészülnek, az ország szélerőművi kapacitása megduplázódik. A KPMG tanácsadócég szerint már 2020-ban egymillió háztartás ellátására elegendő energia ment veszendőbe azért, mert a megtermelt energiára épp nem volt szükség, tárolására pedig nem volt mód.

tengeri szélerőmű energiatárolás Ocean Grazer

Az Ocean Grazer koncepciója szerint az energiát úgy lehetne tárolni, hogy azzal a tengerfenék alatt lévő tározókból vizet pumpálnak hatalmas, a fenéken elhelyezkedő rugalmas csövekbe. Mivel a tengerfenéken nagy a külső nyomás, elég csak kinyitni a csövek szelepeit, és a külső nyomás visszapréseli a vizet a fenék alatti tározókba – számolt be a BBC.  Ha a vizet turbinákon áramoltatják keresztül, azok áramot termelnek – lényegében nagyrészt visszatermelik azt az áramot, amit a víz tározókból való kipumpálása felemésztett. Csak épp akkor, amikor az áramra szükség van, nem pedig akkor, amikor épp fúj a szél.

A rendszer élettartama elvileg nagyságrendileg egymillió feltöltési ciklus, ami messze meghaladja a manapság elterjedt lítium-ion akkumulátorok 5000-10000 ciklusos élettartamát.

A tárolórendszer prototípusát már ki is próbálták a hollandiai Groningen kikötőjében. A cég szerint az elv nem csak tengereken működhet, hanem tavakban is, vagyis szárazföldi szélerőművek és naperőművek energiatárolásában is alkalmazható-írta a zöld HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás