A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt hetekben rengeteg budapesti lakos szembesülhetett azzal, hogy amikor megérkezett külön gyűjtött szemetével a megszokott szelektív kukákhoz, azok nyomtalanul eltűntek, és semmi nem került a helyükre. Az Alaptörvénybe ütközhet, és Brüsszel rosszallását is eredményezheti a szelektív szemétgyűjtés államosítása.

A szétválogatott szemét júniustól automatikusan az állam tulajdona lesz, miközben a fővárosi szemétgyűjtést monopóliumként megszerző FKF évente százmilliókat hagyhat veszni, ha az értékes alapanyagnak számító papírt, műanyagot és üveget a piaci ár alatt adja tovább a feldolgozást végző Fe-Groupnak. Valószínűsíthető, hogy az államot és partnercégeit kivéve mindenki rosszabbul jár.

Az index részletes cikkben járta körül a most kiépülő fővárosi lakossági szelektív gyűjtési rendszer érdekességeit, és levonta a konklúziót.

Mindent egybevéve olyan kép rajzolódik ki, hogy a lehetségesnél milliárdokkal drágábban valósul meg a szelektív szemétgyűjtést, úgy hogy a legtöbb cég csak irigykedhet az elvileg nonprofit közszolgáltató nyereségére. Egy olyan céget kerül monopolhelyzetbe, amelyiktől nem áll távol, hogy a piaci ár alatt értékesítsen, és az ésszerű költségeknél jóval drágábban ruházzon be, nem létező előírásokra hivatkozva. Lehet, hogy alkotmányba is ütközik az átalakítás sietős bevezetése, ráadásul az államot és partnercégeit kivéve mindenki rosszabbul jár az egésszel.

Mondjon Ön is véleményt képpel! Fotózza le, írja le és ide küldje be tapasztalatait. Mi is megtettük >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás