A rovat kizárólagos támogatója

A gyerekek rólunk, a felnőttekről vesznek példát: folyamatosan figyelnek, és másolják a nagyobbak szokásait és viselkedését. Ezért elemi jelentőségű a felelősségteljes példamutatás. Így lesz a következő generációból öko- és környezettudatos társadalom, amelynek tagjai – mindannyiunk reményei szerint – átgondoltabban, megtervezettebben és sikeresebben óvják majd a környezetet és az állatvilágot.

Apró lépésekkel te is rávezetheted a gyermekedet arra, hogy a bolygónk számára a lehető legkevésbé megterhelő életet éljen. A gyerekek játszva tanulnak, élményeken és fizikai kontaktuson keresztül szívják magukba az információkat. A következő 5 tipp a környezetvédelmet és az ökotudatosságot szolgálja.

Komposztáljatok együtt!

Az sem akadály, ha egy panellakás nyolcadik emeletén laktok – a komposztálás kis helyen is kivitelezhető. Ha kertes házban éltek, szerezzetek be komposztládát (interneten rengeteg féle rendelhető a kisebbektől a nagyobbakig; az önkormányzatnál érdemes rákérdezni: sok helyütt térítésmentesen igényelhető), vagy barkácsoljatok egyet lécekből. Fontos, hogy a gyermek megtanulja, hogy a komposztálással a szeméttermelésünk drasztikusan csökkenthető, s hogy a kész komposzt javítja a talaj minőségét és táplálja a növényeket. Ha látod, hogy a gyermeked éppen zöldséget vagy gyümölcsöt eszik, akkor vedd rá, hogy a komposztálóba tegye a héjat. Sok kicsi sokra megy – így lehet a Föld jobb hely az ő közvetlen közreműködésével.

Neveljetek zöldségeket, gyümölcsöket közösen!

Ha van egy kis teraszod vagy erkélyed (esetleg egy egész kerted), akkor a lehetőségeitek tárháza végtelen: vethettek magról, ültethettek bokrokat, dugványozhattok hagymákat, hogy tavasszal új növények vagy gyümölcsök nőjenek ki a földből. Szerezz be egy virágládát, amelybe a gyereked ültethet, és amelyet kizárólag ő gondoz! Ha nincs lehetőséged ültetni, akkor kerítsetek egy cserepes növényt, és bízd a gyerekre a gondozását! Persze előtte olvassátok el az útmutatót a locsolásról, táplálásról. Ha nincs hely a növénynek, jöhetnek a csírák: csak pár nap kell, némi víz, egy kis táptalaj, és máris fogyasztható a finom, friss retekcsíra vagy metélőhagyma.

Zöld tábor

A PEOPLE TEAM-nél nyáron egyedülálló zöld tábor is várja a környezetre és az állatvilágra nyitott gyerekeket. A tábor a National Geographic közreműködésével együtt jött létre, és akár hétéves kortól ajánlott. A táborban a gyerekek felfedezik a környezetünk különleges tájait, mezőket látogatnak, rovarokat, kisebb-nagyobb élőlényeket, vadakat vagy háziállatokat figyelnek meg, esténként távcsövekkel kémlelik a csillagokat, de a kecskeméti vadasparkba is ellátogatnak, vagy megnézik, hogyan működik egy kutyamenhely. Az állatvédelem kiemelt szerepet kap a tábor programjában. A táborban a gyerekek információkat szerezhetnek a vulkánokról, a kőzetekről és számtalan természeti jelenségről, amelyeket gyakran önálló projektekkel is lemodelleznek.

Piacozzatok és főzzetek együtt

A komposztálás mellett a közös főzéssel és piacozással is gyorsan rávezethető a gyerek a hulladékmentes házvezetés fortélyaira. A közös vásárlás alkalmával válogassatok saját fonott kosárba vagy vászon-, még inkább papírzacskóba, üvegtárolókba a piacon. Mutasd meg neki, hogyan lehet műanyag nélkül vásárolni. A közös főzéssel megtaníthatod őt arra, hogy felhasználja a maradékokat a hűtőből – a zöldségek és a gyümölcsök héja pedig mehet a komposztra. A közösen elkészített ételt elfogyasztani sokkal laktatóbb, mint amikor a pizzériából rendelt kaját eszitek.

Gyűjtsétek szelektíven a hulladékot!

A szelektív hulladékgyűjtés kiemelkedően fontos, hiszen a megfelelően válogatott hulladék viszonylag egyszerűen újrahasznosítható. Szerezz be te is minden hulladéktípusra (műanyag és fém, papír, üveg) egy-egy tárolóedényt, és tanítsd meg a gyermekedet a kidobásra váró hulladékot szétosztani! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, miért fontos ez – ha számára is ez lesz a magától értetődő módszer a hulladékkezelésre, máris rendkívül fontos szerepet vállaltál a jövője alakításában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás