A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: bbc.com

Világszerte nő a terméketlen emberek aránya, s miközben sok szó esik a női meddőségről, jóval kevesebbet hallani a férfiak között szinte járványszerűen terjedő állapotról. Kutatások szerint a férfiaknak már 7 %-a terméketlen.

Részben ez is hozzájárul ahhoz, hogy a világ népességének már több mint fele él olyan országokban, amelyekben egy nőre kettőnél kevesebb gyermek jut, azaz csak a bevándorlással lehet szinten tartani a népesség számát. A kilátások aggasztóak: a termékeny férfiak között is évről évre csökken a spermaszám: 1973-2018 között évente 1,2 százalékos volt a csökkenés, s már az átlag milliliterenként 104 millióról 49-re zuhant.

A férfi meddőség az összes meddőségi eset körülbelül feléhez járul hozzá, és a férfi lakosság 7% -át érinti. Azonban sokkal kevésbé beszélnek róla, mint a női meddőségről, részben az azt körülvevő társadalmi és kulturális tabuk miatt. A termékenységi problémákkal küzdő férfiak többsége számára az ok tisztázatlan marad – és a megbélyegzés azt jelenti, hogy sokan csendben szenvednek.

A kutatások azt sugallják, hogy a probléma növekedhet. Kimutatták, hogy a szennyezést is magában foglaló tényezők befolyásolják a férfiak termékenységét, különösen a spermiumok minőségét – potenciálisan hatalmas következményekkel járhatnak az egyénekre és az egész társadalomra nézve.

Rejtett termékenységi válság? 

A világ népessége drámaian nőtt az elmúlt évszázadban. Mindössze 70 évvel ezelőtt – egy emberi élet alatt – mindössze 2,5 milliárd ember élt a Földön. 2022-ben a világ népessége elérte a nyolcmilliárdot. A népességnövekedés üteme azonban lelassult, elsősorban társadalmi és gazdasági tényezők miatt.

A születési ráta világszerte rekord alacsony szintet ér el. A világ népességének több mint 50% -a olyan országokban él, ahol a termékenységi ráta nem éri el az egy nőre jutó két gyermeket – ami olyan népességet eredményez, amely migráció nélkül fokozatosan csökken. A születési ráta csökkenésének okai közé tartoznak a pozitív fejlemények, például a nők nagyobb pénzügyi függetlensége és reproduktív egészségük ellenőrzése. Másrészt az alacsony termékenységi rátával rendelkező országokban sok pár szeretne több gyermeket, mint amennyit vállalnak, a kutatások azt mutatják, de társadalmi és gazdasági okok, például a családok támogatásának hiánya miatt visszatarthatják.

„Közegészségügyi krízis alakult ki és nem tudjuk, hogy a folyamat megfordítható-e. Negyven milliónál már kezdődnek a termékenységi problémák” – kongatják meg a vészharangot a tudósok, akik egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy a válságot környezeti tényezők, elsősorban a környezetszennyezés, azon belül is elsősorban a körülöttünk lévő számtalan vegyianyag okozza.

 

spermiumszám vizsgálat forrás: Yuichi Yamazaki / AFP / Getty Images

Mérgező világ

Rebecca Blanchard, a Nottinghami Egyetem állatorvosi oktatója és kutatója az otthonokban található környezeti vegyi anyagok hatását vizsgálja a férfiak reproduktív egészségére. A kutyákat “őrszemmodellként” használja – egyfajta korai figyelmeztető riasztórendszerként az emberi egészség számára.

“A kutya megosztja a környezetünket” – mondja. “Ugyanabban a háztartásban él, és ugyanazoknak a kémiai szennyeződéseknek van kitéve, mint mi. Ha megnézzük a kutyát, láthatjuk, mi történik az emberben.”

Kutatásai a műanyagokban, égésgátlókban és háztartási cikkekben található vegyi anyagokra összpontosítottak. Ezen vegyi anyagok közül néhányat betiltottak, de még mindig megmaradnak a környezetben vagy a régebbi tárgyakban. Tanulmányai kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok megzavarhatják hormonrendszerünket, és károsíthatják mind a kutyák, mind a férfiak termékenységét.

“Megállapítottuk a spermiumok mozgékonyságának csökkenését mind az emberben, mind a kutyában” – mondja Blanchard. “A DNS-fragmentáció mértéke is nőtt.”

A spermium DNS fragmentációja a spermium genetikai anyagának károsodására vagy törésére utal. Ennek a hatása túlmutat a fogantatáson: ahogy a DNS-fragmentáció szintje növekszik, magyarázza Blanchard, úgy nőnek a korai vetélések esetei is.

Az eredmények összhangban vannak más kutatásokkal, amelyek a műanyagokban, háztartási gyógyszerekben, az élelmiszerláncban és a levegőben található vegyi anyagok által okozott termékenységi károkat mutatják. Ez érinti a férfiakat, a nőket és még a csecsemőket is. Az örök vegyi anyagokról és a ftalátokról mind kimutatták, hogy elérik a csecsemőket a méhben.

Az éghajlatváltozás negatívan befolyásolhatja a férfiak termékenységét is, számos állatkísérlet azt sugallja, hogy a spermiumok különösen érzékenyek a növekvő hőmérséklet hatásaira. Kimutatták, hogy a hőhullámok károsítják a rovarok spermáját, és hasonló hatást figyeltek meg az embereknél is. Egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy a magas környezeti hőmérséklet – a globális felmelegedés vagy a forró környezetben végzett munka miatt – negatívan befolyásolja a spermiumok minőségét.

Rossz étrend, stressz és alkohol

Ezen környezeti tényezők mellett az egyéni problémák is károsíthatják a férfiak termékenységét, mint például a rossz étrend, az ülő életmód, a stressz, valamint az alkohol- és kábítószer-használat. Az elmúlt évtizedekben elmozdulás történt abba az irányba, hogy az emberek későbbi életük során szülőkké váljanak – és bár a nőket gyakran emlékeztetik biológiai órájukra, úgy gondolták, hogy az életkor nem jelent problémát a férfiak termékenysége szempontjából. Most ez az elképzelés változik. Az előrehaladott apai életkor alacsonyabb spermiumminőséggel és csökkent termékenységgel jár.

Egyre nagyobb igény mutatkozik a férfi meddőség jobb megértésére és megelőzésének, diagnosztizálásának és kezelésének új megközelítéseire, valamint a szennyezés elleni küzdelem sürgető szükségességére vonatkozó fokozott tudatosságra. Eközben van-e valami, amit az egyén tehet a sperma minőségének védelme vagy javítása érdekében?

A testmozgás és az egészségesebb étrend jó kezdet lehet, mivel ezek a spermiumok minőségének javulásához kapcsolódnak. Blanchard azt javasolja, hogy olyan bioélelmiszereket és műanyag termékeket válasszon, amelyek mentesek a BPA-tól (biszfenol A), a férfiak és nők termékenységi problémáival kapcsolatos vegyi anyagtól. “Vannak apró dolgok, amiket megtehetsz” – mondja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás