Hirdetés

A legfrissebb kutatások ketyegő bombaként emlegetik a járvány miatt generálódó egyre nagyobb mennyiségű hulladékot. Ha a vadvilágról beszélünk, ez a bomba már fel is robbant – legalább is ezt mondja egy friss holland tanulmány. Egy csapat biológus azt vizsgálta, milyen hatással van a COVID biztonsági felszerelés a vadvilágra.

A Leiden Egyetem és a Naturalis Biodiverzitás Központ szakértői arra keresték a választ, hogyan és mennyire befolyásolja a koronavírus-járvány miatt keletkező műanyaghulladék a vadvilágot. A kutatást az inspirálta, hogy a kutatók rábukkantak egy sügérre, ami egy orvosi gumikesztyűbe akadt, és elpusztult. A szakértők őt hívják a „koronahulladék első holland áldozatának”, és biztosak voltak benne, hogy nem ő lesz az utolsó. Az eset óta világszerte gyűjtik az adatokat arra, hogy a világjárvány miatt megnövekedett védőfelszerelés-hulladék hogyan hat a vadvilágra.

A szakértők közösségimédia-posztok és helyi újságcikkek alapján vizsgálták a helyzetet. Megállapították, hogy az Egyesült Királyságból hulladékba akadt rókákról jöttek hírek, Kanadából pedig hasonlóképpen rosszul járt madarakról írnak és posztolnak. Számukra a legnagyobb veszély az eldobott orvosi szájmaszk. Ezen kívül sünök, sirályok, rákok, és még denevérek is találkoznak az eldobott egyszer használatos műanyagokkal. Maszkba gabalyodott sirályról itt olvashatnak.

A szakértők azt is találták, hogy néhány esetben az állatok el is fogyasztják a hulladékot: jöttek jelentések maszkot rágó csimpánzokról, és olyan pingvinről, amelynek a gyomrában találtak ilyet. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy még a háziállatok is veszélyben lehetnek, és véletlenül lenyelhetik a maszkokat, így a kutyákra is érdemes kifejezetten vigyázni. Ez különösen veszélyes, hiszen a gyomorba kerülő maszk miatt az állatok éhen halhatnak, hiszen nem képesek rendesen enni vagy emészteni miatta.

vándorsólyom arcmaszkkal Steve Shipley vadfotós Észak-Yorkshire

Szintén ilyen szomorú, hogy az elmúlt évben egyre több állatfaj kezdte el felhasználni a COVID-hulladékot például fészeképítésre: Hollandiában egy vízityúk fészkében találtak maszkokat és kesztyűket, amelyeket valószínűleg nem megfelelő módon dobtak ki a hulladékba (ezeket ugyanis veszélyes hulladékként kellene kezelni).

A szakértők felhívják a figyelmet, mennyire fontos, hogy a lehető legbiztonságosabb módon szabaduljunk meg a koronavírus miatt létrejött hulladéktól. Mindenkinek érdemes a saját környezetében tájékozódni arról, hogy milyen lehetőségei vannak, de az biztos: a kommunális hulladékba ne dobjunk ilyen eszközöket, mert könnyen a természetben végezhetik, és ennek súlyos következményei lehetnek a vadvilágra nézve. Valószínűleg még csak az elejét látjuk a problémának, hiszen könnyen lehet, hogy az arcmaszkok például még éveken keresztül velünk maradnak.
Forrás: Study Finds

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás